Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De protesterar mot övervåld

/
  • känner sig kränkta. Tamaz Gaurgashvili och Viktor Gaziev greps båda förra veckan misstänkta för fritagningen från Migrationsverket i november. De släpptes dagen efter och går nu ut och kritiserar de massiva polisinsatserna i samband med gripandena som de anser var kränkande.

I förra veckan greps de misstänkta för fritagning och vapenbrott. Nu är Tamaz Gaurgashvili och Viktor Gaziev på fri fot och berättar att de känner sig kränkta av polisen.

Annons

Tamaz Gaurgashvili och Viktor Gaziev var två av de fem personer som i förra veckan greps misstänkta för fritagningen av en tjetjen från Migrationsverkets förvar i Gävle i november. De satt anhållna i ett dygn innan åklagaren fattade beslutet att släppa dem.

Nu går de ut och berättar om det övervåld de anser att polisen använde i samband med gripandena i onsdags. Många poliser, bland annat från rikskriminalpolisen, deltog eftersom man befarade att männen kunde vara beväpnade.

Tamaz Gaurgashvili hade bönestund med sin familj i sitt hem i Sandviken när polisen stormade in klockan halv sju på morgonen. Han berättar med hjälp av sin son Zelim att poliserna hade automatvapen, var våldsamma, skrek och tryckte ned alla på golvet. Sedan gjorde poliserna husrannsakan och tog bland annat med sig alla mobiltelefoner de hittade.

– Det var kränkande och barnen blev väldigt skrämda, säger Zelim Gaurgashvili.

Vid ungefär samma tidpunkt befann sig Viktor Gaziev på Gävle sjukhus med sitt sjuka spädbarn. Han hade övernattat på sjukhuset och skulle gå ut och lägga nya parkeringspengar i bilen när vad han upplevde som ett 15-tal polismän övermannade och grep honom.

Därefter genomfördes husrannsakan i hans hem i Gävle, ungefär på samma sätt som hos familjen Gaurgashvili och polisen tog bland annat med sig datorer.

– Mina döttrar blev så rädda att de inte vågar sova hemma längre. Om polisen i stället hade knackat på och bett oss följa med till polisstationen hade vi gjort det, säger Viktor Gaziev.

Både Tamaz Gaurgashvili och Viktor Gaziev säger sig ha blivit helt överrumplade av de spektakulära gripandena och nekar till att över huvud taget veta något om fritagningen från Migrationsverket i november. De vet inte varför polisen misstänker just dem för inblandning och har nu polisanmält polisinsatserna.

Flera andra tjetjener, det finns sammanlagt ett 20-tal familjer i Gävle och Sandviken, känner sig nu oroliga för att misstänkliggöras bara på grund av sitt ursprung.

– Vi har varit här i åtta år och har samma rättigheter som andra svenska medborgare. Vi känner oss förtryckta, säger Mark Ulbi, vän till både Tamaz Gaurgashvili och Viktor Gaziev.

Kammaråklagare Christer Sammens är den som leder förundersökningen mot de fem män som greps för fritagningen. Även om alla fem är släppta är de fortfarande misstänkta för grovt främjande av flykt och grovt brott mot vapenlagen, men hur starka misstankarna är kan han inte gå in på.

Christer Sammens berättar att han inför förra veckans polisinsatser hade en genomgång där han bland annat betonade saker som att man inte kan gå rakt in i en moské och att de misstänkta personerna är gifta och har barn.

– Sedan ska poliserna inte använda mer våld än vad nöden kräver, men den information jag har fått är att allt skulle ha gått bra, säger han.

Var det nödvändigt med en så stor polisinsats?

– Jag har inte fått uppgifter om att det skulle vara något utöver det vanliga. Men jag förstår att det inte är så roligt att väckas av att polisen stormar in, säger Christer Sammens.

Mer läsning

Annons