Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De rödgröna lämnar även de kommunala bolagen

Samtliga formella avsägelser från den rödgröna kommunledningen har lämnats in till kommunen.
Nu visar det sig att de rödgröna inte bara lämnar ordförandeuppdragen i de politiska nämnderna.
De avgår även från de kommunala bolagen.

Annons

När de rödgröna S, V och MP vid det senaste kommunfullmäktigemötet meddelade att de skulle avgå efter att rasistiska Sverigedemokraterna röstat fram alliansens, M, L, C och KD:s, budget var beskedet att de skulle lämna nämnderna vid årsskiftet.

Hur de skulle göra med övriga förtroendeuppdrag exempelvis i de kommunala bolagen var oklart. Ett alternativ var att sitta kvar på ordförandeposterna fram till bolagsstämmorna.

Men nu har alltså de första formella avsägelserna från de rödgröna politikerna kommit in till kommunen. Flera avsäger sig även uppdrag i de kommunala bolagen.

Exempelvis har Jan Nordlöf (MP) avsagt sig uppdraget som vice ordförande i Gävle vatten AB och Kristina Sjöström (V) lämnar platsen som vice ordförande i Gävle energi.

Enligt Elin Lundgren (S) ordförande i Arbetarekommunen i Gävle vill de rödgröna helst lämna alla sina ordförande och vice ordförandeuppdrag nu.

"Vår plan och vilja är att lämna alla nu. Men alliansen har ännu inte gett besked om de vill ha bolagen redan till nyår. I tisdags sa Patrik (Stenvard, M, reds. anm) att han skulle återkomma inom kort om det. Vi söker honom om besked", skriver hon i ett sms till Arbetarbladet.

Förbundsordförande Patrik Stenvard (M) som sköter förhandlingarna med de rödgröna säger till Arbetarbladet att de är redo att tillsätta posterna även i bolagen.

– Först hade vi siktat på att göra det till bolagsstämmorna i maj men nu har vi tittat över det här och vi kommer att ha namn till klara till fullmäktige. Vi har pratat med Socialdemokraterna och de ville att vi skulle göra så.

Tidsramen, nästa fullmäktige är om tio dagar, är inte ett problem enligt Patrik Stenvard.

– Vår laguppställning hade vi klar för ett år sedan. Vi ser över den nu och gör små justeringar.

Mer läsning

Annons