Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De sista lämnar sågen vid nyår

/
  • GÅR VIDARE. Nu är uppsägningarna klara vid sågen i Norrsundet som stänger vid årsskiftet. Företaget erbjuder ekonomiskt stöd till dem som söker nya jobb eller börjar en utbildning.

Uppsägningarna vid sågverket i Norrsundet är klara. Stora Enso erbjuder de anställda ekonomiskt stöd för att hitta nya jobb.

I kölvattnet av sågens stängning säger nu även företaget Pålgårds upp sina 30 anställda på orten.

Annons

Drygt tre månader efter beslutet om nedläggning har samtliga 110 anställda vid Kopparfors sågverk i Norrsundet nu sagts upp. De sista anställningarna löper ut vid årsskiftet.

Erbjuds lösningar

Stora Enso har efter förhandlingar med facket erbjudit lösningar för att personalen ska kunna hitta nya arbeten.

– Det är relativt bra erbjudanden. Det sätter press på att vi ska göra något aktivt, för alla som är i rätt ålder ska ju ha nya arbeten, säger Curt Lindström, ordförande i GS-facket vid sågen, som dock tycker att beskeden dröjt för länge.

Inom två år

Det är olika paket för de som söker nytt arbete och de som vill studera. Allt måste utnyttjas inom två år.

Företaget Startkraft kommer att svara för omställningsstödet. Övervakare av åtgärderna blir en grupp med representanter från Stora Enso, facket, Gävle kommun och Arbetsförmedlingen.

Hög medelålder

Enligt Curt Lindström är medelåldern hög vid sågen, grovt uppskattat runt 50 år. Det han saknar i paketet är ett erbjudande om avtalspension för de äldsta. Han tror ändå att det kan bli så att flera av de anställda över 60 kommer att erbjudas det.

– Företaget har sagt att det kommer att behövas folk även efter årsskiftet. Det är inte bara att stänga ett sågverk. Det är möjligt att det kommer erbjudande om det till de äldsta, säger Curt Lindström.

Säger upp alla 30

När uppsägningarna nu är klara vid sågverket säger Pålgårds, som sedan sex år sköter maskinparken vid sågen, som väntat upp sina 30 anställda. Deras personal kommer inte att erbjudas jobb på någon av de andra orterna där företaget har verksamhet.

– Det är såklart tungt för alla parter. Det är inte kul alldeles vid semestern. Men alla visste ju att det skulle bli såhär, säger platschefen Bengt Thuné.

Mer läsning

Annons