Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska lära tibetanskaflyktingar engelska

/
  • UT PÅ ÄVENTYR. Amanda Hedblom och Anna Lindroth håller som bäst på att fundera på vilka kläder de ska packa ned för två månader i norra Indien. Där ska de vara lärare i engelska för tibetanska flyktingar.

19-åringarna Amanda Hedblom och Anna Lindroth i Gävle har jobbat och sparat allt de kunnat för att få ihop 20 000 kronor vardera.


Så mycket kostar det nämligen för dem att åka till norra Indien och arbeta som volontärer i en månad och även åka runt i Indien.


De ska bo i McLeod Ganj, en förort till staden Dharamsala i Himalayas bergstrakter och undervisa flyktingar från Tibet i engelska.

Annons

– Vi har länge längtat efter att få göra något konkret för att hjälpa Tibets folk, säger Amanda och Anna.

De har i flera år intresserat sig för Tibet och folkets strävan efter självständighet och att få behålla sin kultur och religion. Tibet är sen drygt 40 år en del av Kina.

– Det är främst munkar som flytt till norra Indien och tibetanska föräldrar försöker skicka sina barn dit så att de ska få växa upp med den tibetanska kulturen och religionen.

McLeod Ganj kallas också för Little Lhasa eftersom Tibets exilregering med Dalai Lama finns där tillsammans med ett mycket stort antal tibetanska flyktingar.

McLeod Ganj ligger högt uppe i bergen och var förr när Indien lydde under den brittiska kronan britternas tillflykt när sommaren i Delhi blev för tryckande.

I McLeod Ganj finns en skola för de tibetanska flyktingarna och där ska Anna och Amanda vara lärare i engelska under en månad. Ett helt ideellt arbete.

De hittade skolan på nätet och mejlade en förfrågan och fick ett positivt svar.

I morgon söndag flyger de till Delhi och sen blir det buss upp i bergen.

– Vi hade faktiskt köpt flygbiljetterna innan vi fick kontakt med skolan, erkänner de. Vi tänkte att kommer vi bara till norra Indien och de tibetanska flyktingarna så finns det säkert jobb för oss.

– Vi vill visa praktisk solidaritet med det tibetanska folket. Det ska bli spännande att komma dit och få höra allas berättelser. Det är fascinerande med tibetanernas icke våldsprinicp, säger Amanda.

– Tänk om vi skulle ha sån tur att vi också får höra Dalai Lama tala, det skulle vara så häftigt, tycker Anna.

De kommer hem lagom till jul, för den högtiden vill de inte missa.

Mer läsning

Annons