Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De skapar sin egen dans

/
  • Gävledansarna Jonna Sköld och Ida Nyman Olssons egenkoreograferade dans ”One more time” handlar om att ge kärleken en andra chans. Det räckte dock inte till seger i det tuffa startfältet.
  • De unga koreograferna bedömdes av en professionell jury bestående av David Tanzilli, Peder Nilsson och Anna Asplind.
  • Kvällen konferencierer, danspedagogen Hanna af Kleen och dansaren och koreografen Destiny Johannah Bergvall, nöjde sig inte bara med att presentera de tävlande. På ett pedagogiskt och tydligt sätt illustrerade de också vad koreografi egentligen är för något.
  • Jonna Sköld hindrar Ida Nymas Olsson från att falla i dansen där de gestaltar ett kärlekspar. De var de enda deltagarna från Gästrikland i årets Skapa Dans-tävling.

Originalitet, uttrycksfullhet och energi.

Det är några av de saker som premieras i Skapa Dans – tävlingen där det viktigaste inte är att vara en skicklig dansare utan att skapa en egen intressant dans.

Annons

Förra årets vinnare The puppet masters från Gävle uppträdde i pausen. Annars dominerades årets upplaga av koreografitävlingen nästan helt av koreografer och dansare från Hälsingland. Enda undantaget var Gävleduon Ida Nyman Olsson och Jonna Sköld.

– Det har varit lite olika år från år. Det beror också lite på hur aktiva lärarna ute i skolorna varit med att uppmuntra eleverna att delta, säger danskonsulenten Sofia Nohrstedt.

Är dansintresset klenare här i Gästrikland?

– Nej, men jag tror att det är lite andra typer av danstävlingar som är stora här. Många är tävlingsdansare och är skickliga på det, det här är en koreografitävling och det är lite annorlunda.

Skapa Dans är en tävling för ungdomar mellan 13 och 21 år. Här handlar det inte om att så bra som möjligt dansa en koreografi som någon annan bestämt utan att själv skapa en egen dans som passar till musiken och kostymerna man valt. Dessutom bedömer juryn hur man utnyttjar rummet, vilken energi och dynamik man har, hur man har tänkt och hur originell dansen är.

Allra bäst i år ansåg de att Sara Larsson och Elias Bäckebjörk från Alfta var med stycket ”I gave you all” där man kastades mellan flera känslolägen och starka uttryck.

Publiken – som också fick rösta – föredrog dock 10-mannadansnumret ”It’s like a circle” från Bergsjö.

Förstapriset består bland annat av en workshop med en professionell koreograf och en resa till riksfinalen som i år hålls i Örebro.

Mer läsning

Annons