Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tre fortsätter styra

/

(Uppdaterad kl. 20.05) S, C och MP fortsätter att styra landstinget Gävleborg. Det står nu klart.

– Det känns naturligt att fortsätta ett samarbete som fungerat, säger Raimo Pärssinen, länsordförande för Socialdemokraterna.

Annons

Sedan valet för fyra veckor sedan har det varit osäkert vilka som kommer att styra landstinget Gävleborg de kommande fyra åren.

Socialdemokraterna har valt mellan att fortsätta det samarbete med Miljöpartiet och Centerpartiet som inleddes förra året eller gå tillbaka till den tidigare rödgröna koalitionen med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

I veckan har partierna förhandlat och på fredagen kom beskedet: S nobbar Vänsterpartiet och väljer att fortsätta med Centern.

– Vi är överens om att fortsätta, säger Raimo Pärssinen (S).

Det är också ett val som var ganska väntat. Även om det var en nödlösning att de tre partierna började samarbeta förra året – det tvingades fram av att den dåvarande rödgröna ledningen förlorade makten när en miljöpartist hoppade av – så har de hittat varandra.

– Det har varit helt gnisselfritt, konstaterar Centerns landstingsråd Björn Brink.

Att partierna lyckats hålla sams är viktigt eftersom den nya ledningen bara får en rösts övervikt i fullmäktige. De tidigare försöken att styra landstinget med en så knapp majoritet har misslyckats – men kanske är förutsättningarna lite bättre nu.

Dels är oppositionen splittrad. Det krävs att de borgerliga partierna, Sjukvårdspartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna enas för att de ens ska ha en teoretisk chans att fälla majoriteten.

Dels har S nya toppnamn i landstinget en tydlig målsättning att samarbeta med oppositionen.

– Min ambition att vi ska komma i från konfrontationspolitiken och hitta breda lösningar som många kan vara överens om, säger blivande landstingsrådet Eva Tjernström (S).

Men även om S, C och MP är överens om att fortsätta styra landstinget så finns det fortfarande olösta frågor. Bland annat hur många landstingsråd som partierna ska få.

Och när det ska lösas kan det börja gnissla.

Centern som nästan halverades i valet kan till exempel knappast räkna med få ha både två landstingsråd och en ordförandepost.

I nästa vecka ska partierna presentera sin gemensamma politik för de kommande åren.

Mer läsning

Annons