Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vågar satsa i kristider

/
  • MÅSTE VÅGA SATSA. Att öppna en butik med surf- och skatekläder verkar vara ett smart val mitt i högsommarvärmen. Lena Sparr och Niklas Lysén är mycket nöjda med starten.
  • BRÅDA DAGAR. På Drottninggatan stänger flera butiker, men nya ploppar upp. Johanna Schagerström på Systeryster förbereder inför öppningen på måndag.GLAD I SKOR. I lokalen där det tidigare var en skomakare i gallerian Nian öppnade skobutiken Vincent i fredags. Försäljaren Ida Englund vet vad som gäller på små barnfötter.

Butiker stänger portarnaoch konsumenter håller hårt i plånboken. Men trots finanskris väljer några företagare att öppna nytt.
– Tiden känns passande för oss. Men visst är man lite orolig för hur det ska gå. Det gäller att kämpa och snart vänder det väl, säger Johanna Schagerström som öppnar barnbutik i Gävle på måndag.

Annons

Prissättningen är i full gång inne i gränden på Drottninggatan 25. På måndag öppnar Systeryster, som erbjuder kläder, presenter och inredning för barn.

– Klart att det finns både för- och nackdelar att starta nu. Men två barnbutiker i stan har nyligen lagts ner, säger Johanna Schagerström.

Hon har tidigare jobbat på dagis och som försäljare. Kollegan Ulrika Johansson har tagit tjänstledigt från lärarjobbet. Men de struntade i den pågående krisen och satsar framåt.

– Vi ville göra något annat.

Detaljhandelns försäljning av kläder och teknik ökade under mars med 1,6 procent jämfört med förra året. Det visar siffror från Handelns utredningsinstitut (HUI).

Sammanlagt för perioden första januari till sista mars i år är det varken en ökning eller minskning jämfört med samma tid 2008. Kurvan pekar rakt.

– Det är bra om man ser till perioden i fjol då vi var före en finanskris och nu är vi mitt i den, säger pressansvariga Margareta Ternell på Svensk Handel.

Men det är inte läge för jubel – än. Enligt prognoserna vid Svensk Handel dröjer det ytterligare några månader innan kurvan kan visa starkt uppåt igen.

– Det är svårt att ge ett kortfattat tips till nya företagare. Men om man ser till att vara bäst inom sitt område är det inga bekymmer, säger Thomas Pettersson företagsrådgivare på Svensk Handel.

Den bransch där försäljningen ökat mest är sport- och fritidshandeln, som visar på en fortsatt god utveckling.

– Jag tror att det beror på att det sista man slutar satsa på är sig själv. Men kanske drar in på stora summor som elektronikprylar och långresor, säger Lena Sparr som driver butiken Quicksilver och Roxy på Norra Köpmansgatan. De slog upp portarna i fredags.

– Vi har fått positiv respons och många glada tillrop. Jag tycker att man måste vara positiv och ta lite utmaningar i kristider, säger Lena Sparr.

De säljer surf- och skatekläder. Bara några meter bort ligger konkurrenten SeaFun.

– Det är kul att vi är på samma stråk. Vi kompletterar varandra, säger hon.

Mer läsning

Annons