Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De var bäst på att rapportera från framtiden

/
  • BORGARSKOLAN SPE1A vann tävlingen för gymnasiet i ”Gästrikland i världen” när resultatet presenterades på Läkerol Arena i går kväll.Foto: Britt Mattsson
  • Jernvallsskolan 7AB vann tävlingen för högstadiet.

Klasserna jublade högt när vinnarna i årets upplaga av ”Gästrikland i världen” presenterades på Läkerol Arena i går. Jernvallsskolan klass 7AB och Borgarskolan SPE1A gick hem med segern och 40 000 kronor vardera.

Annons

Det var riktig fest i arenans foajé redan innan Brynäs match mot Södertälje hade startat. Där fanns nämligen alla klasser som varit med i skoltävlingen ”Gästrikland i världen” med sina bidrag. Och så kom Gävles idol nummer ett Alice Svensson förbi och sjöng två låtar till den unga publikens stora förtjusning.

Årets tävling var öppen för högstadie- och gymnasieklasser och uppgiften var att göra en nyhetsrapportering från framtidens Gästrikland och Norduppland. Sammanlagt 110 000 kronor i prispengar stod på spel. Bland bidragen fanns alltifrån realistiska tv-nyheter, till konstnärliga pussel och modeller av olika slag.

Vinnande högstadieklassen Jernvallsskolan klass 7AB hade gjort en modell av framtidens Sandviken och en bok där de kopplade historien till framtiden.

– Vi har jobbat med elen, flaggor och gubbar i lera bland annat, sa en av eleverna Rebecka Mjörnling.

Det var ett annorlunda grepp som juryn gillade.

– Ja, vi kände för att vinna, förklarade Rebecka.

Pengarna spara de till en klassresa som de planerar att göra i nian.

Borgarskolan SPE1A vann klassen för gymnasieelever. Deras bidrag var en tv-nyhetssändning som de gjort med hjälp av TV 4.

– Det var jätteroligt att göra den. Först hade klassen en massa olika idéer så vi hade svårt att komma överens, sa eleven Rasul Mahdi och berättade att även de tänker använda prispengarna till en klassresa.

Det var juryns ordförande, landshövding Barbro Holmberg som delade ut priserna med assistans av Alice.

John Bauer it-media, Engelska skolan 6F och Sofiedalsskolan 8B fick ta emot juryns hederspris och 10 000 kronor var för sina bidrag.

Mer läsning

Annons