Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill få fler att köpa lokal mat

/
  • hälsingland bättre. Matföretagaren och Krav-ambassadören Peter Ågren från Valbo kallar lokalproducerat för det nya heta men menar att Gästrikland hittills varit dåligt på att ta tillvara sina möjligheter. Grannlänet Hälsingland har till exempel kommit längre, mycket tack vare samverkan.
  • buffé. Naturligtvis serverades en buffé av lokalproducerad mat. På menyn stod bland annat sallad på Ockelbokyckling, lammspett och biffstek  från saluhallen i Valbo, brödchips från Berglunds bageri i Kungsgården och värdshusets egen plommonchutney.

Lokalproducerad mat är i ropet men i Gästrikland utnyttjas inte möjligheterna fullt ut. En anledning är att producenter och konsumenter har svårt att finna varandra.

– Många hittar till Bondens marknad men sedan är det slut, säger honungsförsäljaren Matias Köping från Gävle.

Annons

Över 30 lokala matproducenter träffades i går kväll på Forsbacka värdshus för att diskutera affärsmöjligheter och eventuell samverkan. Trots att lokalproducerad mat är inne har många svårt att hitta kanaler till privatpersoner, restauranger och saluhallar.

Dåliga på samarbete

Matias Köping och Ola Westman, som säljer rapsolja från Mårdäng, tycker båda att det saknas naturliga mötesplatser för producenter och konsumenter. Men reklam och marknadsföring är dyrt. Därför ser de gärna en gemensam plattform där de kan synliggöras.

Gun Eriksson som driver Alborga potatisskaleri är initiativtagare till träffen.

– Jag tror att alla kan tjäna på att samarbeta i Gästrikland, säger hon och nämner just marknadsföring och distribution som två exempel.

Peter Ågren, som står bakom matföretaget Valbo Street, håller med. Han menar att det inte räcker med enstaka arrangemang, företagen måste synas hela tiden.

– Jag tror att det blir mer intressant om vi får all marknadsföring på gemensam plats. Lokala produkter är det nya heta men vi är för svaga i Gästrikland och det är för att vi är för dåliga på att samarbeta.

Med på mötet var även Lena Hisved från Gävle kommuns näringslivsavdelning.

– Det här är något som har efterfrågats av företagarna men vi vet inte än vad resultatet blir. Träffen är främst för att höra tankar och idéer, säger hon.

Mer läsning

Annons