Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill inte ha Wanja kvar

/
  • Jane Larsson och Gunni Sennevall på Selggrensgården är besvikna på att Wanja Lundby-Wedin inte avgick som LO:s ordförande.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin backas upp av förbunden.
Men hos medlemmarna på golvet är tongångarna annorlunda.
– Det känns som att de höga pamparna roffar åt sig och att vi får skrapa upp smulorna, säger Jane Larsson, vårdbiträde på Selggrensgården i Strömsbro.

Annons

Efter en sju timmar lång sittning på måndagskvällen stod det klart att Wanja Lundby-Wedin sitter kvar som LO:s ordförande. Samtliga femton förbund ställde sig bakom henne.

Men förtroendet verkar inte vara grundmurat. När tidningen Aftonbladet gjorde en undersökning bland LO-medlemmar tyckte 86 procent av de som svarade att Wanja Lundby-Wedin borde avgå. Samma inställning mötte Arbetarbladet vid ett besök på Selggrensgården i Strömsbro.

– Jag tycker att hon har gjort sitt. Det sticker i ögonen på oss när pamparna godkänner sådana här generösa avtal åt varandra, säger Gunni Sennevall, anställd på äldreboendet och medlem i Kommunal.

Hon får medhåll av kollegan Jane Larsson, som av kostnadsskäl är medlem i ett annat fackförbund, men ändå känner en stor besvikelse. Hon tycker att det inte är någon ursäkt att Wanja Lundby-Wedin inte hade någon koll på vad det var för avtal hon godkände.

– Sitter man uppe i toppen måste man veta det. Visst är det fel att hon ensam fått bära skulden när det var en hel styrelse som stod bakom beslutet. Men det är ändå LO hon är ordförande för och det handlar om våra pensionspengar, säger Jane Larsson.

Hon menar att pensionsskandalen bara är ett av alla tecken på att klyftan mellan arbetarrörelsen och toppen i LO och Socialdemokraterna har blivit större. Hon tycker att det är rätt att personer på höga poster tjänar mycket pengar på grund av sitt större ansvar men anser att summorna ofta känns orimliga, speciellt när ekonomin är i kris och många verksamheter dras med besparingskrav.

– Det här visar att Socialdemokraterna inte är riktigt för folket längre. Jag kan inte så mycket om politik, men jag tror att de kanske inte repar sig och kommer ur den kris de är i just nu, säger Jane Larsson som tror att beskedet att Wanja Lundby-Wedin sitter kvar som ordförande kan göra att många lämnar facket.

Mer läsning

Annons