Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De vill skapa kaos och motsättningar"

/
  • BEKYMRAD. Jamal Hilow, shiamuslim i Bomhus, är oroad för följderna av helgens sprängdåd i Stockholm.

– Den som gjort det här vill skapa kaos och motsättningar. Men jag tror inte att de lyckas. För jag tror att folk i Sverige är medvetna om det.

Orden är Jamal Hilows, shiamuslim boende i Gävle och aktiv i Stockholm.

Annons

Sedan lördagens sprängdåd har han noga följt utvecklingen i media.

På söndagen var frågorna om lördagens sprängdåd fler än svaren. Polisen utreder det som terroristbrott och ett hotbrev länkas samman till händelsen. Enligt TT som tog emot brevet uppmanar en man andra muslimer i Europa och Sverige att slå till.

När Arbetarbladet på söndagen besöker Jamal och hans familj i hemmet i Bomhus har han hunnit fundera mycket på bombningarna i Stockholm. Han har diskuterat händelsen med sin familj och sina vänner.

– Vi ska åka till Stockholm på onsdag. Det hade lika gärna kunnat vara min familj som blivit offer för det här dådet. Alla oavsett etnicitet och religion dör i sådana här dåd. Det enda de skyldiga vill uppnå är kaos, som sedan ska leda till rädsla och fördomar.

Jamal kom till Sverige från Irak 1983. Sedan 2001 bor han i Gävle. Jamal besöker regelbundet sin moské i Stockholm. Tidigare hade han en framträdande roll i Gävles shiamuslimska församling, men valde för några år sedan att träda tillbaka.

Han är orolig för att helgens attack kommer att göra livet svårare för landets muslimer. Han tycker att inställningen till islam är mer negativ i dag än då han anlände till Sverige för 27 år sedan.

– Attityden har förändrats till det sämre. Det är på grund av Al Qaida, säger han.

För honom är det självklart att vara öppen och prata om attentatet och de konsekvenser som det medför.

– Det är det minsta man kan göra. Men det är också viktigt att polisen och Säpo, vilka gör ett mycket bra jobb, får stöd så att de inte behöver fokusera på andra problem. Får de stöd kommer de att hitta de som är skyldiga.

Flera med anknytning till islamiska församlingar regionen hörde av sig till Arbetarbladet under söndagen för att nå ut med budskapet att de fördömer dådet i Stockholm.

"Vi fördömer dådet. Den som kan sin islam gör inte såhär", uttalade sig Gävles islamiska center.

Enver Mirovic, kontaktperson vid moskén i Hofors, betonar att det inte finns något stöd inom islam att ta sitt eget liv eller döda andra.

– Jag trodde aldrig något sådant här skulle kunna hända i Sverige. Vi har det ju bra här, säger han.

Mer läsning

Annons