Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Debatten om sjukreglerna skrämmer många”

/
  • Stöd finns. ”De långtidssjukskrivna får ju stöd och hjälp att gå vidare”, säger riksdagsledamoten Margareta B Kjellin (M) som hävdar att debatten om de nya sjukreglerna skrämmer många.Foto: Håkan Selén

Debatten om de nya reglerna i sjukförsäkringen skrämmer upp många människor.

Det hävdar Margareta B Kjellin, moderat riksdagsledamot från Hudiksvall, som på torsdagen besökte Arbetsförmedlingen i Gävle.

Annons

Hon ville få reda på hur Arbetsförmedlingen klarar av att ta emot och ordna introduktionsprogram för de långtidssjuka som nu lämnar sjukförsäkringen.

Hon vände sig emot beskrivningen att de nya reglerna är som en stupstock för långtidssjuka.

– Det är så fel. De långtidssjukskrivna får ju stöd och hjälp att gå vidare. Arbetsförmågan ska prövas och om man kan arbeta så får man hjälp till ett arbete, sa hon.

Hennes intryck var att Arbetsförmedlingen i Gävle har goda möjligheter att klara sina nya åtaganden.

Ett problem kan bli att få fram tillräckligt många praktikplatser.

Mingel med näringslivet

– Vi har tankar på att ordna någon form av mingel med näringslivet för att öppna möjligheterna till fler praktikplatser, sa Ewa Stenberg Jäderberg, vice ordförande för Gävlemoderaterna, som också var med vid besöket.

– Om det visar sig att man inte har arbetsförmåga går man tillbaka till sjukskrivning. Om arbetsoförmågan är konstant ska man ha sjukpension, sa Margareta B Kjellin.

Hon hävdade att introduktionsprogrammet innebär att arbetsförmågan prövas på ett sätt som aldrig gjorts tidigare, individuellt och kombinerat med utbildning, praktik och yrkeslivsinriktad rehabilitering.

Varför kan man inte få behålla ersättningen under tiden?

– Det kan man fundera över, medgav Margareta B Kjellin som dock menade att de flesta får ersättning motsvarande a-kassa och att de som får lägre ersättning kan kombinera den med försörjningsstöd.

– Ingen lämnas utanför. Det finns ett skyddsnät, hävdade hon.

Margareta B Kjellin berättade också om tiden då hon själv var långtidssjuk.

Hon jobbade som sjuksköterska och vårdlärare och tvingades sjukskriva sig när hon fick så ont i armen att hon inte kunde lyfta den. Hon kom igen, bland annat tack vara hjälp på rehabiliteringscentret i Alfta.

– Hade jag då fått sjukersättning vet jag inte om jag orkat tillbaka till jobb, menade hon och pekade på betydelsen av snabb rehabilitering.

Mer läsning

Annons