Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debers mamma får stöd i sorgen

/
  • Längst in i kvinnornas rum tröstas Deber Rashids förkrossade mamma Bayan Abdullrahman.
  • Till Minne av DEBER. En bild på Deber vid ingången. Lågmälda män sitter runt väggarna och dricker te och kaffe. Deber Rashids släktingar och vänner stöttade hans familj vid en sorgeceremoni på tisdagskvällen.VÄLKOMNA. En skylt utanför hälsar alla välkomna in.
  • HEDRAR GÄSTERNA. Debers pappa, Shiruan Ali och Nawzad Abdulla, en nära släkting, reser sig varje gång nya gäster anländer och står en stund i respekt för dem, innan de sätter sig igen.

På tisdagskvällen samlades släktingar och vänner till Deber Rashids familj på Brynäs för en sorgeceremoni enligt kurdisk tradition.

– Vi träffas för att underlätta för familjen och för att stödja varandra, säger Nawzad Abdulla, nära släkting till familjen.

Annons

Många släktingar och vänner kom hem till familjen redan på måndagskvällen, efter beskedet att polisen hittat det alla förstod är Debers döda kropp. Kvällen efter räknade man med att bli för många, och kurdiska föreningen lånade hyresgästföreningens lokal på Södra Hospitalsgatan.

I ett stort rum innanför dörren sitter alla män på stolar längs väggarna. De dricker teoch kaffe och pratar lågmält med varandra.

Närmast dörren sitter Nawzad Abdulla tillsammans med Debers pappa Shiruan Ali. När nya gäster kommer reser de sig och hälsar och blir stående en stund för att visa sin respekt för de nyanlända. Sedan sitter de igen tills nästa gäst kommer.

Från ett långt smalt rum intill hörs då och då gråt. Där sitter de svartklädda kvinnorna med Debers mamma Bayan Abdullrahman i centrum. Hon klappas om och tröstas av de som sitter närmast henne.

I ett tredje rum längre in i lokalen sitter Debers lillasyster Dia, tillsammans med sina vänner. Utanför på gatan står många ungdomar i klungor och pratar med varandra.

Gäster kommer och går hela tiden. Ceremonin började vid 15-tiden på eftermiddagen och beräknades pågå till 20–21-tiden. Alla som vill delta är välkomna. Arbetarbladets reporter och fotograf bjuds in på te och föräldrarna välkomnar oss att delta och ta bilder och tala med gästerna. Men själva orkar de inte med några samtal.

Mer läsning

Annons