Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delar av fabrikeni Norrsundetflyttas till Skutskär

En stor del av utrustningen

i den nedlagda massa
fabriken i Norrsundet flyttas under de närmaste veckorna till Skutskär.


– Det är ett stort och


prestigefyllt projekt för oss,


säger Anders Gustafsson,


vd i Karlstadsföretaget Promt som sköter nedmonteringen och flytten.

Annons

Karlstadsföretagets uppdrag omfattar totalt 350 ton utrustning som ska flyttas från Stora Ensos nedlagda fabriker i Norrsundet och finska Kemijärvi.

Det handlar bland annat om fem blekeritorn, varav tre från Norrsundet, och utrustning för tvättning av massa.

I första skedet ska utrustningen ligga och vänta intill Skutskärsfabriken. När tiderna blivit bättre och fabriken får mer pengar för investeringar är det meningen att utrustningen ska monteras upp och ersätta äldre delar.

– Vi följer marknaden hela tiden och bestämmer sedan hur vi går vidare, säger Ulla Paajanen-Sainio, vice vd i Stora Enso.

Blekeritornen och övrig utrustning som fraktas från Norrsundet är av modernare slag än de som finns i Skutskärsfabriken i dag.

– Det innebär nog ingen kapacitetsökning. Men däremot ökar det tillgängligheten och säkerställer den produktion vi har, säger Tommy Jansson, fackordförande för pappersarbetarna på Stora Enso i Skutskär, som hoppas att det inte dröjer alltför länge innan utrustningen kan bytas ut.

Med de begagnade delarna från Norrsundet och Kemijärvi kan driftstopp och krångel minska, tror han.

Karlstadsföretaget Promt har i dag sex–sju man på plats i Norrsundet.

Uppdraget väntas ge intäkter som motsvarar en femtedel av Promts årsomsättning. Det medför inga nyanställningar men kan eventuellt ge jobb åt underentreprenörer i Gävleregionen.

Promt har under de senaste åren flyttat flera massafabriker, däribland från Tyskland till Vietnam och en pappersmaskin från Skoghall i Karlstad till Qingzhou i Kina.

Flytten av utrustningen från Norrsundet till Skutskär blir ganska svår. De 32 meter höga blekeritornen ska flyttas utan att plockas i sär.

Mer läsning

Annons