Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deltidsbrandmän ska åka ensamma till olycksplatser

/

Räddningstjänsten vill komma snabbare ut på olyckor och bränder. Därför satsar man nu på en ny rutin med en "Första insatsperson" på sex av sju deltidsbrandstationer. Det innebär att befälet åker själv ut på olycksplatsen.

Annons

Den nya rutinen innebär att ett av befälen alltid har med sig ett räddningsfordon till hemmet och till sitt vanliga jobb. När larmet går ska han inte behöva ta omvägen över brandstationen, utan kan åka direkt till exempelvis en trafikolycka, en brand eller ett drunkningstillbud. Erfarenheter från andra delar av landet visar att rutinen gör att man i snitt kan vara på plats 3,5 minuter tidigare.

– Det gör att man kan påbörja insatsen tidigare, men det ersätter naturligtvis inte den vanliga insatsen, säger räddningschef Tommy Törling.

– Det är jätteviktigt att komma snabbt på plats för att till exempel lokalisera vad som hänt och stänga av vägen. Sedan kan man även leda in den stora styrkan som då kan bli mer effektiv, säger Håkan Andersson, projektledare för införandet av Första insatsperson.

Första insatsperson införs från 1 september och på prov i ett år framöver. Stationerna som berörs är Hedesunda, Bergby, Ockelbo, Hofors, Österfärnebo och Skutskär. Stationen i Storvik omfattas inte på grund av fordonsbrist.

Mer läsning

Annons