Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dement kvinna skänkte bort 900 000 kronor

En dragkamp om en 89-årig dement kvinnas egendom har nu lett till att en släkting åtalas för ocker. Förra året skrev hon på en gåvohandling till honom värd minst 900 000 kronor.
Polisanmälan gjordes av kvinnans särbo, som helt nyligen gift sig med henne.

Annons

Av polisutredningen framgår det att kvinnan haft en lägenhet i Gävle men huvudsakligen bott hos den man hon är särbo med sedan 1970-talet.

Förra året behövde kvinnan vård och fick plats på ett boende för äldre.

När de ansökte om att få hennes bostadsrätt överförd på honom upptäckte de att hon inte längre var ägare till den.

En släkting till kvinnan hade nyligen fått både lägenheten och kvinnans banktillgodohavanden genom ett gåvobrev. Kvinnan som börjat bli dement hade inget minne att hon skrivit på något gåvobrev.

Av polisförhören framgår det att både särbon och släktingen anser sig vara den som har bäst rätt till den senila kvinnans egendom.

Kvinnans släkting har berättat att han och kvinnan haft ett mycket nära förhållande.

Hon har nästan varit som en extra förälder till honom. Hon ska, enligt honom, ofta ha sagt att han skulle ärva henne.

När släktingen kom hem från en semesterresa förra sommaren upptäckte han att 89-åringen under tiden hade gift sig med sin särbo. När han uppmärksammade henne på att det innebar att särbon och hans barn skulle ärva henne ska hon ha sagt att ”det får inte ske”.

För att hindra det åkte de tillsammans till banken och upprättade det gåvobrev som släktingen nu blir åtalad för.

Första gången skrev kvinnan under med sitt tidigare efternamn, och gåvobrevet fick göras om. Enligt det skänkte hon bort sin lägenhet, aktier, fonder och kontanter värda minst 900 000 kronor.

Genom det har släktingen, enligt åtalet, utnyttjat hennes oförstånd eller beroendeställning och gjort sig skyldig till ocker.

I förspelet till dragkampen har både särbon och släktingen vänt sig till samma juristfirma för att upprätta ett testamente för 89-åringen.

Först särbon när kvinnan låg på mellanvården på sjukhuset. Men den anlitade juristen tackade nej till uppdraget när han förstod att kvinnan var dement. Det fick han bland annat veta av släktingen. Det hindrade dock inte att denne senare själv ville att juristfirman skulle upprätta ett testamente för kvinnan.

”Lite väl magstarkt gjort”, har juristen sagt i polisförhöret. När gåvobrevet senare blev känt hjälpte han kvinnan och hennes särbo att göra polisanmälan mot släktingen.

Mer läsning

Annons