Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den farliga stressen: "Det krävs mod att säga nej"

/
  • Kuratorerna Karin Helzenius och kollegan Ellinore Ljung jobbar bland annat med stresshantering.

Antalet sjukskrivningar för stress och psykisk ohälsa har ökat under flera år i rad. Och nu skärps kraven på att arbetsgivarna ska ta ett tydligare ansvar för den sociala arbetsmiljön.

Annons

För många dånar ekorrhjulen fortare än någonsin. Kraven på arbetsplatserna ökar när organisationerna slimmas samtidigt som människor förväntas springa fortare och uträtta mer. Kraven i privatlivet är sällan lägre, med familjeliv, fritidsaktiviteter och kanske ansvar för åldrande föräldrar. Samtidigt finns en kultur där många känner att de vill leva upp till en slags idealbild av hur det ska vara. Det går inte ihop. Dygnet har 24 timmar. Och det gäller för alla.

– Andrummen på arbetsplatserna finns inte och människor kommer i kläm. Det finns en föreställning att oavsett vad som händer i livet, ska det egentligen inte påverka livet. Du ska kunna prestera lika mycket i alla fall, säger Karin Helzenius som är kurator på Sätra hälsocentral.

Både hon och kollegan Ellinore Ljung möter personer som behöver hjälp att komma vidare när kraven upplevs som övermäktiga. Nyligen skärpte Arbetsmiljöverket föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö. Det innebär bland annat att arbetsgivarna får ett större ansvar att hantera frågor som gäller kränkande särbehandling och ohälsosam arbetsbelastning.

– Många lever under långvarig stress på jobbet. Men nu sätter samhället högre tryck på arbetsgivarna med en skarpare lagstiftning. Något måste göras på ett bredare plan för att förebygga ohälsa, säger Ellinore Ljung.

Men det handlar inte bara om tuffare krav i arbetslivet utan minst lika mycket om helheten, balansen mellan arbete och fritid, mellan aktivitet och återhämtning. Samtidigt är det mer komplicerat än så eftersom stressen kan finnas på så många olika nivåer. Det kan lika gärna handla om avsaknad av ett jobb eller annan meningsfull sysselsättning, pengar, en partner eller socialt stöd.

– Vi jämför oss med andra. Det skapar stress när vi ser att andra har det som vi själva upplever att vi saknar, säger Karin Helzenius.

Stress är en naturlig del av livet. Men den blir negativ om det inte finns rimlig tid för återhämtning för både kroppen och knoppen.

– Vi måste stanna upp och fundera över vad som egentligen är viktigt för oss, lära oss att säga nej, att prioritera och att våga välja bort saker. Men det är inte lätt och det kräver mod, säger Ellinore Ljung.

Samtidigt konstaterar hon att alla inte har särskilt många valmöjligheter.

– Den som är ensam med barn kanske varken har ekonomi eller tid för att bara göra något för sig själv, att fylla på med energi.

Mer läsning

Annons