Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den slitna Södra Kungsgatan fick fräsch beläggning

/

Den utslitna asfaltsbeläggningen på Södra Kungsgatan i Gävle har äntligen bytts ut.

– Nu har vi fått en Kungsgata som anstår en Kungsgata. Den nya ytan är bra att åka på och den beräknas hålla i 20 år, säger Leif Liljeberg, gatuingenjör på tekniska kontoret.

Annons

1,3 kilometer av Södra Kungsgatan, mellan Kungsbron och Bondegatan, är helt nyasfalterad. Senast den asfalterades var 1995. Alla sidogator har ockås fått ny beläggning. Arbetet tog fem dagar och 38 personer deltog i arbetet, allt från asfaltsarbetare, fräsmaskinister, grävmaskinister till flaggvakter som styrde trafiken. Tre miljoner kronor kostade vägarbetet, pengarna har tagits från nästa års budget.

– Vi har använt en sten som klarar slitage bättre. Den nya beläggningen är finkornigare, tätare och mer hållbar än den tidigare. Den här faller inte lika lätt isär, säger Peter Jonasson, produktionschef på Skanska.

Det som återstår nu är trafikmålningen av övergångsställen, mittlinjer och parkeringar.

2 000 ton gammal asfalt frästes bort på Södra Kungsgatan. Den återvinns vid asfaltsverket i Sälgsjön och används till att göra ny asfalt.

Underhållet av gatorna i Gävle har länge varit kraftigt eftersatt. 2005 fick tekniska kontoret ett tillskott på 60 miljoner kronor för att satsa på vägarna under de kommande fem åren. Bland annat har Upplandsleden, Hemlingbyvägen, Atlasgatan och Hillevägen asfalterats om. Nu börjar kommunen komma ifatt hävdar Leif Liljeberg, gatuingenjör på tekniska kontoret.

– Vi är på god väg men vi har några vägar kvar som behöver åtgärdas. Vi gjorde av med pengarna på fyra år. I år har vi jobbat med pengar från 2010 och 2011 års budgetar. I år har vi använt ungefär åtta miljoner kronor men det finns ändå ungefär totalt tio miljoner kvar till de kommande två åren, säger Leif Liljeberg.

Staketgatan är nedfräst och beräknas få ny asfaltsbeläggning nästa år. Fältskärsleden, Skogsmursvägen och vägen till Forsby och Åbyggeby, Västerbågen och Bergsgatan mellan Västerbågen och Parkvägen hoppas Leif Liljeberg ska rymmas i nästa års budget. Oskarsbron i Strömsbro är också i stort behov av restaurering.

Mer läsning

Annons