Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deprimerade Ann riskerar att bli utförsäkrad

/
  • oviss framtid. Ann Jensinger har fyra diagnoser i läkarutlåtandet, men de nya reglerna i socialförsäkringen gör att            hon kommer att bli utförsäkrad från försäkringskassan.

48-åriga Ann Jensinger är ensamstående mamma och har haft långvariga problem med diskbråck, depression och ångest.
Efter flera års sjukskrivning fick hon tillfällig sjukersättning 2005. Men de nya reglerna i socialförsäkringen gör framtiden oviss.

Annons

– Jag kan få ersättning i högst 18 månader till. Sedan är jag hänvisad till socialbidrag, säger hon.

Ann Jensinger har två yrkesutbildningar i bagaget. Hon är utexaminerad barnskötare och nätverkstekniker. Men problemen med hälsan har gjort att hon bara kunnat arbeta kortare perioder.

När hon blev långtidssjukskriven var hon arbetslös.

Ann tillhör en grupp på totalt 1 977 personer i Gävle som riskerar att bli utförsäkrade från socialförsäkringen 2010. Men det visste inte Ann innan hon själv ringde försäkringskassan för att prata om ett läkarutlåtande.

– Jag hade läst lite om det här i tidningen, men inte hört något från kassan. När jag pratade med min handläggare fick jag veta att jag kan få sjukersättning i maximalt ett och ett halvt år till. Jag frågade om det var meningen att jag skulle grävas ner sedan och fick svaret att jag kunde söka socialbidrag.

Någon A-kassa har Ann inte rätt till.

– När avgiften höjdes gick jag ur A-kassan. Med min låga ersättning hade jag inte råd att betala avgiften, säger hon.

Ann har fyra diagnoser i läkarutlåtandet. Hon har drabbats av två diskbråck, depression, fobier och ångest.

Själv ser hon det som uteslutet att hon skulle kunna komma ut på arbetsmarknaden.

– Vilken arbetsgivare vill ha mig? Jag har varit sjukskriven en massa år och mår dessutom inte bra, säger hon.

Ann Jensinger har tre barn, varav två som bor hemma hos henne. Nu är hon mycket orolig för framtiden. Under intervjun tystnar hon med jämna mellanrum och börjar gråta.

För henne skulle socialbidrag inte bli en tillfällig nödlösning, eftersom hon inte ser några utsikter till jobb.

– Det skulle bli ytterligare en stämpel, säger hon.

Ann tycker att hon har fått bra hjälp när det gäller diskbråcket. Hon är opererad en gång och har varit på rehabilitering i Högbo vid två tillällen.

De psykiska problemen är svårare att komma tillrätta med. Hon medicinerar och har varit hos kurator och psykolog. Men när det blev problem i familjen orkade hon inte fullfölja terapin.

På fredag löper hennes tillfälliga sjukersättning ut. Nu väntar hon på besked om den tidsbegränsade förlängningen.

Ann Jensinger tycker att permanent sjukersättning, tidigare kallad förtidspension, är det enda långsiktiga alternativet. Men utsikterna är osäkra, eftersom kraven för ersättningsformen kommer att skärpas.

– Jag förstår inte vem som har rätten att säga att jag är frisk nu, eller att jag kommer att vara frisk om högst 18 månader, säger hon.

Mer läsning

Annons