Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras föredömliga renovering prisas

/
  • belönas. Alla årets byggnads- och miljöpristagare samlades i stadshuset för att ta emot sina blommor och plaketter.
  • bevarat stilen. På nedervåningen har man försökt bevara stilen från mitten av 1900-talet. Rummet som nu har gjorts om till kök användes tidigare för pianolektioner.
  • miniatyr av huset. Barnen Axel och Ellen har fått en lekstuga som är en direkt avbild av det stora huset.
  • eget rum. Barnen Ellen och Axels rum byggde Hans-Erik Hansson till stor del om när han var pappaledig med Ellen.
  • snillrikt. Ett hopfällbart växthus som traditionsenligt sätts upp på långfredagen varje år.
  • belönas. Alla årets byggnads- och miljöpristagare samlades i stadshuset för att ta emot sina blommor och plaketter.

2003 köpte Elsa Röing och Hans-Erik Hansson det hus i Södra Villastaden som då var ett renoveringsobjekt.
I sex år har de varsamt rustat den nästan hundra år gamla byggnaden och belönas nu med årets byggnadsvårdspris av Bygg & Miljö.

Annons

Priset tillkännagavs i går i samband med byggnads- och miljönämndens sista möte innan sommaren.

”Arbetet med renoveringen av fastigheten är föredömligt utförd av ett entusiastiskt ägarpar som till stor del har utfört arbetet själv. Den stora yrkesinsatsen har genom åren förenats med yrkesliv och familjebildning”, lyder motiveringen.

– Vi blev väldigt stolta och hedrade. Det är också kul om någon i området kan inspireras av det vi har gjort, säger Hans-Erik Hansson.

Huset ligger på Helgögatan och byggdes 1916. När Hans-Erik Hansson och Elsa Röing tog över det 2003 var det inte renoverat sedan 1940-talet. Det var helt obeboeligt eftersom alla de tekniska systemen slagits ut. I flera av rummen var det vattenskador i taket sedan värmesystemet hade frusit sönder.

– Huset var slitet, men stommen var bra, säger Hans-Erik Hansson.

Han var positiv redan från början, medan Elsa Röing var mer tveksam.

– På visningen tänkte jag: Hjälp, det här blir jättemycket jobb, säger hon.

Och visst blev det jobb. Hur mycket tid de har lagt ned vet de inte, men var sak har fått ta sin tid och de har varit noga med att göra ritningar innan de börjat bygga. Först klart blev köket och vardagsrummet på nedervåningen, som går i 40-talsstil. På övervåningen har de försökt återskapa känslan från när huset byggdes, även om mycket av inredningen var i så dåligt skick att det inte gick att rädda.

De stora saker som återstår inomhus är hallen på övervåningen och ett av sovrummen. På utsidan är det fasaden. Den gula färgen kom på någon gång på 70-talet och har flagnat här och var. Under skymtar något rött. I fjol byggde Hans-Erik en lekstuga åt barnen som en miniatyr av huset och provade färgsättningen rosa och rött. Men vad det ska bli för färg på det stora huset är inte bestämt än.

– Det är ingen brådska. Vi bestämde att vi skulle bli klara på tio år och vi har hunnit drygt hälften, säger han.

De visar även stolt upp trädgården med det snillrikt hopfällbara växthuset som traditionsenligt sätts upp på långfredagen varje år. De har också planterat nya björkar ut mot Helgögatan för att återskapa hur trädgården en gång såg ut.

– Det är klart att renoveringen kostar en del, men vi har kommit ganska lindrigt undan för vi har gjort det mesta själva. Det dyraste har varit det vi inte har kunnat göra själva, som vatten, avlopp, plåttak och el, säger Elsa Röing.

Mer läsning

Annons