Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras pappa dog i trapphuset

/
  • TOG SIG INTE UPP. I dag är det på dagen två månader sedan Karin och Jörgens Åhrmans pappa föll ihop här i trapphuset på väg upp till bostaden i Bomhus. Bara ett dygn efter att hemtjänstpersonalen kallade på ambulans skickades han hem i taxi.Foto: Pernilla Wahlman

Hans Åhrman, 78 år, bedömdes pigg och skickades hem från sjukhuset i en taxi. Men han kom aldrig hem. Halvvägs uppför trapporna till bostaden tog hans krafter slut. Han föll ihop och dog

i trapphuset.


– Det var ett ovärdigt slut för farsan, säger Jörgen Åhrman som tillsammans med sin syster har anmält läkaren som skrev ut deras pappa till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Annons

Syskonen berättar att deras pappa var i dåligt skick det senaste halvåret. Förutom hjärtbesvär hade han problem med balansen och ramlade ofta. En vecka innan han dog föll han så illa att han blev kvar på sjukhuset en vecka. Efter det fick han hjälp av hemtjänsten två gånger per dag.

Ett par dagar senare kunde hemtjänstens personal inte få upp Hans Åhrman ur sängen. De kallade på ambulans och han lades in på medicinkliniken. Redan dagen därpå fick dottern Karin ett samtal att hennes pappa var pigg och skulle skickas hem. Först erbjöd hon sig att hämta honom, men ångrade sig sedan och ringde tillbaka och bad om en sjuktransport.

– Men då sa de att han kan gå och att då var det taxi som gällde, men då sa jag att det vara trappor att gå och att han var snubblig. Nej, han kunde gå och stå och då var det de direktiven som gällde, berättar Karin Åhrman.

Hon beskriver att det var en stor kraftansträngning för hennes pappa att försöka ta sig upp för trapporna. Tillsammans med taxichauffören fick hon stötta sin pappa och hela tiden uppmana honom att lyfta på benen. Men halvvägs tog det stopp.

– Då föll han ihop. Blicken försvann. Jag sprang upp och ringde ambulansen och hon gav oss direktiv att hålla på med återupplivning. På sjukhuset dödförklarade de honom, säger hon.

För de nära anhöriga är förlusten svår att ta. Syskonen frågar sig om deras pappa hade levt om han hade fått stanna på sjukhuset eller åtminstone fått hjälp upp i lägenheten. Att göra en HSAN-anmälan är deras försök att göra sin pappa en sista tjänst.

– Jag tycker att det blev ett ovärdigt slut för farsan som har jobbat och slitit hela sitt liv. Han har betalat skatt och aldrig legat samhället till last, säger Jörgen Åhrman.

De är inte ute efter att straffa någon enskild läkare, utan vill bara att andra ska slippa gå igenom det som hände deras pappa.

– Det är politiken vi vill åt och besparingarna. Man vill att det ska bli någon förändring, att de kollar bättre så att det inte händer sådant här. Vården måste få kosta, säger Jörgen.

Mer läsning

Annons