Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är en häftig verksamhet"

/

Miraldi Muaka sitter i en skön fåtölj på Rapatac och läser en bok. Precis som alla andra eftermiddagar. Plötsligt står integrationsminister Erik Ullenhag där och frågar om hennes favoritbok.

Annons

När integrationsministern kommer på Gävlebesök på onsdagseftermiddagen är det inte enbart middag med partikamrater från folkpartiet och statsrådskväll som står på programmet.

Eftermiddagen viks åt besök på Rapatac. Först på aktivitetscentret på Nordost och sedan i Teknikparken. Grundaren Moussa N´Diaye har träffat honom i Stockholm tidigare.

– Då sa jag att han får komma och se själv hur vi jobbar och hur vi tänker. Nu är han här och det är kul.

Moussa N´Diaye pratar om barn med invandrarbakgrund och pekar ut mot parabolerna på husen utanför.

– De lever i en annan värld men här kommer läxorna alltid först.

Erik Ullenhag tittar in i rum efter rum, pratar med de som är där och får veta det mesta om verksamheten. Tina Akbari, sju år, har pysseleftermiddag och är här varje dag från ett till sju på kvällen.

Hit kommer också föräldrar för att ha gymnastik och för att prata svenska och engelska.

– Det är en häftig verksamhet, säger Erik Ullenhag när rundturen är över.

Vad har du fastnat för?

– Det är spännande att se att de lyckats och att man fått ihop den civila sektorn med den offentliga. Att så många vill bidra. Barnen får en meningsfull fritid och man får med föräldragenerationen. Där tror jag vi behöver prata mer och nytt.

En välfungerande verksamhet i Gävle. Samtidigt kommer flyktingar till Sverige från kriget i Syrien. 6 000 som fått uppehållstillstånd väntar just nu på anläggningsboenden.

– Det är alltför många. De vet inte var de hamnar och blir tiden där alltför lång försenas deras anpassning i samhället. Men från årsskiftet får kommuner som tar emot anläggningsboenden extra resurser. Det finns över 200 kommuner och i samtal med dem har det visat sig att de är otroligt solidariska när det gäller Syrien.

Mer läsning

Annons