Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är så skönt att komma hem och vara trött i både kropp och huvud efter en arbetsdag"

/
  • Sane Suominen arbetar vid kundmottagningen hos Bilmetro. Ett jobb hon fått tack vare att hon besökt utbildningschansen.
  • Det uppstod ett ömsesidigt intresse mellan Sane Suominen och Bilmetros HR-chef Birgitta Nygren.

När Sane Suominen lämnade in en bil för service hos Bilmetro för sex år sedan sken hon upp och tänkte ”här skulle jag kunna jobba”. Det gör hon nu, tack vare utbildningschansen.

Annons

Hon körde taxi, både i egen regi och som anställd. Hon har dessutom stått i butik, jobbat inom vården, kapat heta ämnen på Sandvik och där också rattat jättestora containertruckar.

Men så blev hon arbetslös. Inte särskilt många månader men tillräckligt länge för att känna utanförskap och sviktande självkänsla. Hon läste på Arbetsförmedlingens hemsida om utbildningschansen och la datumet på minnet. På plats gick hon ett extra svep bland utställarna och sist stod Birgitta Nygren, HR-chef hos Bilmetro.

– Det uppstod ett ömsesidigt intresse, trots att vi då inte hade någon vakant tjänst, säger Birgitta Nygren.

– Jag fick en positiv magkänsla, säger Sane Suominen. Särskilt efteråt när jag ringde och kollade att mitt mejl hade kommit fram och Birgitta sa: jag lovar att ringa dig när något dyker upp.

Det här var i september och i november uppfylldes löftet. Efter intervju tog det bara några veckor innan Sane Suominen satte sig bakom dataskärmarna i kundmottagningen. Nu har hon en sex månader lång provanställning och allt tyder på att den permanentas efter maj. Hon tar emot kunden, bokar service eller reparation, hanterar arbetsordrar, lämnar tillbaka nycklar och tar betalt. Det kan bli uppemot 60 möten varje dag och kundnöjdheten mäts hela tiden.

– Jag lär mig något nytt varje dag. Det är så skönt att känna tillhörighet och komma hem och vara trött i både kropp och huvud efter en arbetsdag.

Bilmetro är ett av Sveriges största privatägda bilföretag med drygt tre miljarder i omsättning, 550 medarbetare i Gävleborg, Dalarna och Uppsala. 160 arbetar i Gävle fördelade på huvudkontoret i Hemsta och enheterna i Strömsbro och på Kryddstigen.

Det är en mansdominerad bransch, 92 procent av Bilmetros anställda är män, så varje kvinna fyller onekligen sin plats.

Som återförsäljare av bland annat Volkswagen har det varit en tuff tid med tanke på skandalen kring de manipulerade avgasutsläppen. Men ­kunderna tycks inte ha svikit. Bilförsäljningen går bra och tre nya säljare ska anställas, berättar Birgitta ­Nygren.

– Nationellt kommer 5 500 fordonsmekaniker att behövas inom några år. Rekrytering pågår ständigt, även om Bilmetro inte står inför en större generationsväxling. Vi använder våra egna kontakter eller skickar riktade budskap till målgrupper inom sociala medier.

Sane Suominen är företagets första tillskott genom utbildningschansen. Birgitta Nygren försäkrar att hon även i fortsättningen kommer att vara på plats. Hon ser utbildningschansen som ett bra komplement till företagets övriga rekrytering.

Mer läsning

Annons