Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det finns alternativ för Gävle Stuveri”

/
  • Missnöjd med beslutet. Transportarbetareförbundets klubbordförande  på Gävle Stuveri, Sten-Olof Hillbom, reserverade sig mot styrelsebeslutet att avveckla bolaget med start efter årsskiftet. ”Ingen särskilt trevlig julklapp till de anställda”, tycker han. Runt 80 anställda berörs av beslutet men än har ingen varslats om uppsägning.

Transportarbetarförbundet reserverade sig mot styrelsebeslutet att lägga ned Gävle Stuveri AB.


– Det finns alternativa lösningar, säger stuveriklubbens ordförande.

Annons

I måndags meddelade styrelsen för Gävle Stuveri AB att verksamheten ska avvecklas med start efter årsskiftet. I styrelsebeslutet reserverade sig Transportarbetareförbundets representanter.

Stuveriklubben Gävle Stuveris ordförande Sten-Olof Hillbom tror på alternativa lösningar: att bolaget säljs eller överlåts till kommunägda Gävle Hamn AB.

– Jag hoppas att ägarna tar sitt förnuft till fånga och säljer av till Gävle Hamn, säger han.

Bland de knappt 80 anställda som berörs är stämningen dämpad. Många är missnöjda med beslutet. Arbetet vid hamnen i Fredrikskans pågår som vanligt men det är inte med särskilt muntra miner man gått till jobbet.

– Om det blir avveckling måste de anställda sägas upp. Men vi har inte fått några varsel än, nu väntar vi på följderna av det här beslutet, säger Sten-Olof Hillbom.

Gävle Stuveris styrelse har beslutat om en avvecklingperiod på sex månader.

Samtidigt kommer ägarna, Gävle Sjöfarts AB att fortsätta diskussionerna med Gävle Hamn AB om ett samgående i någon form.

– Diskussionerna om att förvärva, köpa eller överta Gävle Stuveris verksamhet har pågått en tid och pågår fortfarande. Men exakt var de ligger har jag svårt att kommentera, säger Gävle Hamns vd, Fredrik Svanbom.

Samtalen mellan parterna kommer att fortsätta efter jul- och nyårshelgen. Om de kommer överens om ett köp eller övertagande måste beslutet tas av politikerna i kommunfullmäktige.

Styrelsens beslut kom oväntat för de anställda. Det var känt att förhandlingarna med Gävle Hamn AB gått trögt, att styrelsen ville få tillstånd till en förändring och att det blivit svårare för bolaget att mäkta med uppgiften i hamnen.

Men att det skulle bli tal om avveckling trodde ingen.

När ett eventuellt varsel av personalen kan bli aktuellt är fortfarande oklart.

– Ingen särskilt rolig julklapp till de anställda i alla fall, tycker Sten-Olof Hillbom.

Mer läsning

Annons