Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns ingen gravidförsäkring som täcker

Jessica Tidlund är besviken över att det tog så lång tid att få rätt vård, trots att hon hade tecknat en särskild gravidförsäkring.

Annons

Läs mer: Jessicas mage kollapsade efter tvillingfödsel

Problemen med magen har kostat henne mycket pengar i form av förlorad arbetstid, sjukhusresor, läkarbesök och mediciner.

– Sammanlagt har det kostat mig över 10 000 kronor, men varken skadan eller mina omkostnader omfattas av min graviditetsförsäkring, hemförsäkring eller sjuk- och olycksfallsförsäkring, säger Jessica Tidlund.

– Den här typen av komplikation är så vanlig att försäkringsbolagen har satt en klausul i försäkringen. Jag fick förklaringen att försäkringen skulle bli för dyr för majoriteten av kunderna. Men det köper inte jag, ett stort försäkringsbolag med tusentals kunder borde kunna utforma en försäkring som täcker. Jag fick veta att jag borde ha tecknat en privat sjukvårdsförsäkring innan jag blev gravid.

Enligt Christina Meder på Konsumenternas Försäkringsbyrå, finns det ingen heltäckande försäkring som gäller vid förlossningar.

– En gravidförsäkring ska betraktas som ett komplement till andra sjuk- och olycksfallsförsäkringar. Det är viktigt att tänka på att en graviditet inte är ett sjukdomstillstånd och att det oftast inte räknas som ett olycksfall om det händer mamman något vid förlossningen. I gravidförsäkringen är det barnet som är i fokus.

Att teckna en privat sjukvårdsförsäkring är inte heller ett alternativ anser Christina Meder.

– Den kan ge dig snabbare access till vård om du till exempel behöver göra en höftledsoperation och du kan även få vård på annat sätt än genom landstinget, men den gäller inte förlossningskomplikationer.

Mer läsning

Annons