Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går att hantera stora barngrupper

/
  • Lugnt skapande. Anton Sparring har valt flera färger att måla med. Han brukar ofta komma till Tuula Heino, förskolläraren som har hand om Lergökens skapandeateljé. ”Det är kvalitet det här”, säger hon.
  • Delar på barnen. Lergökens förskola är den enda i Forsbacka. Föreståndaren Victoria Strandberg Zarotti vill helst inte säga stopp och hänvisa Forsbacka-barn till Valbo. En skapandeateljé och en experimentverkstad med en förskollärare i varje gör att de kan ha relativt många barn inskrivna men ändå dela upp dem i mindre grupper under dagen.

Varje dag lämnar några barn sin avdelning på Lergökens förskola och går till skapandeateljén eller experimentverkstan där en extra förskollärare väntar.

Annons

– Barnen får lite lugn och ro, vi hinner prata. Samtidigt blir det färre barn kvar ute på avdelningarna så det här är också ett sätt att jobba med mindre barngrupper, säger Tuula Heino, som ansvarar för skapandeateljén.

Det pratas mycket om att minska barngruppernas storlek på förskolorna. Men ska man ha färre barn per förskoleavdelning så behövs många fler förskolor, och även om pengar avsätts så tar det tid. Därför försöker många förskolor i Gävle nu att hitta nya sätt att jobba i mindre grupper, utan att ha färre barn inskrivna. Den här hösten finns en pott på 11 miljoner, som förskolorna kunnat söka pengar ur.

Lugnare på avdelningen

Lergöken har fått pengar till två nya förskollärare. En skapandeateljé och en experimentverkstad fanns redan.

– Förut gick någon i personalen tillsammans med några barn hit och jobbade. Nu kommer barnen till mig, medan avdelningarnas personal kan ägna sig åt de barn som är kvar där, säger Tuula Heino.

Det gör i sin tur att andra förskollärare lättare kan ta med sig några barn på en utflykt, vilket i sin tur gör det ännu lugnare på själva avdelningen.

– Visst skulle man önska att det blev färre barn i grupperna, men när det nu är så många så kan vi göra på det här sättet i stället. Barnen får mycket tid och fokus av mig här, säger Tuula Heino.

Färre i småbarnsgrupperna

Ett-åringarna är just nu bara elva på sin avdelning, men några nya kommer i vår. Femåringarna är så många som 23, men i ganska stora lokaler och med fyra anställda.

Föreståndaren Victoria Strandberg Zarotti tycker det är allra viktigast att de minsta barnen inte hör till stora avdelningar.

– Där vill vi inte ha fler än 15, de behöver tryggheten framför allt. Men med de större barnen finns det andra sätt att jobba i mindre grupper om vi bara har tillräckligt med personal. Men det är olika på varje förskola, hur lokalerna ser ut, hur mycket barnen är där, säger hon.

Förskolan har sökt om pengar för de två extra förskollärarna även nästa år.

Mer läsning

Annons