Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det går mot allt vad man talar om nu för tiden”

/
  • Anna-Lena Carlberg Blix tycker inte att det räcker om det finns några varor från det lilla lokala mejeriet som komplement till ett fullt sortiment från det stora mejeriföretaget. Poängen är att mjölken i affären är lokalproducerad rakt igenom, inte bara att det finns som ett möjligt alternativ, menar hon.
  • Bäst med lokalt. Bertil Engvall funderar inte så mycket på varifrån mjölken kommer. Men han tycker att det är bäst om butikerna gynnar det lokala mejeriet.

– Det där är vansinne. Det är bättre om vi kan tillverka det vi äter lokalt, säger Jan Franke som i går kväll handlade på Konsum Krysset i Gävle.
Härom året skulle Willys-butikerna i Gävle börja sälja mjölk från annat håll efter ett centralt Axfood-beslut, men kunderna protesterade och Willys ändrade sig.

Annons

Det är gott om kunder på Konsum Krysset vid halv sextiden på torsdagskvällen. De som passerar mjölkdisken har lite olika åsikter om mjölken och varifrån den kommer.

– Det spelar mig inte någon roll egentligen, men det är väl bra att gynna vårt eget mejeri, säger Bertil Engvall.

– Jag väljer Gefleortens, men jag skulle inte åka till en annan butik om deras mjölk inte fanns här, säger Gerd Claesson.

– Jag tänker inte på det, så länge den är drickbar, säger Sennita Bemnet.

En del blir riktigt irriterade över att mjölkdisken på Konsum i framtiden kommer att domineras av Arla och att utrymmet för produkter från det lokala mejeriet Gefleortens kommer att minska.

– Det är skräp. Man ska minimera antalet mil man fraktar, säger Jan Berglin.

– Det är botten, jättedåligt. Det går mot strömmen, mot allt vad man talar för nu för tiden. Jag vill köpa lokalt. Det är strunt att de skulle ha det som komplement, det ska vara bara lokal mjölk, inte bara för oss som medvetet väljer det, säger Anna-Lena Carlberg Blix.

Hon hoppas att kunderna kommer att säga ifrån, och att Konsum Gävleborg tänker om.

För tre år sedan tecknade Axfood ett centralt avtal om att mjölken i alla deras Willysbutiker skulle komma från Milko och Falköpings mejeri. Det blev rejäla protester från både kunder och bönder i Gävleområdet. I samma veva valde Sandvikens kommun att teckna ett avtal med Ica meny som innebar att skolorna skulle få mjölk från Värmland. I båda fallen slutade det dock med att nya avtal tecknades med Gefleortens mejeri.

Mer läsning

Annons