Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det här är lite som Antikrundan”

/
  • ARVEGODS. Patrik Horndahl och Victoria Sundqvist har tagit med sig två kartonger fulla av tavlor till Länsmuseet för att få dem värderade. ”Man vill vara på den säkra sidan innan de åker på återvinningen”, säger Patrik.
  • OKÄND. Wilhelm Fagrell hade åkt från Oslättfors för att få sin tavla, inköpt på auktion från Lerviks herrgård för 40 år sedan, värderad. ”Han kunde inte hitta vem den var gjord av då kunde de inte säga något pris på den”.
  • PRYDNADSFÖREMÅL. En jardiniere från förra sekelskiftet var en av de saker som fick stanna kvar hos auktionsverket. Ägaren ville, efter att ha fått den värderad, gärna ha hjälp med att få den såld. ”Den är en ganska ovanlig pjäs och har inga skador. Sådana här grejer brukar vara ganska populära, säger Markus Anderzon som tror att den kan få ett utropspris på 5 000 kronor.

Prydnadssaker, bruksföremål och massor av tavlor. Ett 20-tal personer hade kommit till Länsmuseet i går för att få chansen att låta sina prylar värderas av Stockholms Auktionsverk.
– Lite spännande är det ju, tycker Victoria Sundqvist.

Annons

Med två stora kartonger fulla av tavlor har Patrik Horndahl och Victoria Sundqvist kommit till Länsmuseet. Stockholms Auktionsverk är på plats för att värdera och de vill passa på att ta det säkra före det osäkra med arvegodset.

– Alla säger att vi ska låta någon titta på dem innan de åker på återvinningen, säger Patrik.

De är själva inte så förtjusta i tavlorna, som inte passar in hemma i huset.

– En del är rätt fula tycker jag, det är mest en massa streck. Men man vill ju vara på den säkra sidan innan man kastar dem.

Andra som kommit har med sig tavlor med stora guldramar, en och annan har ärvda saker med sig säkert förpackade i väskor och påsar.

– Det är inte alla som vill sätta sig på tåget eller i bilen och åka ända till Stockholm med sina saker för att få dem värderade. Det här är lite som ”Antikrundan”, vi åker ut och söker upp folk i stället, säger Markus Anderzon, intendent på auktionsverket.

Han konstaterar att det händer att de hittar riktiga dyrgripar.

– Förra året fick vi in ett par ljusstakar som klubbades för 200 000 kronor. De hade bara stått och skräpat i ett bankfack. Sånt är kul.

För Patrik och Victoria blev det inga större överraskningar bland tavlorna.

– De hittade en som var värd 1 000–2 000 kronor, en tavla där Gustaf Höglund målat av Sätrahöjden. Den ska vi försöka sälja nu. Men annars var det mycket skit, precis som vi trodde.

– Nej, det är skönt. Vi ville ju inte slänga några förrän vi var säkra på att de inte var värdefulla. Nu ryker de, säger Victoria och skrattar.

Mer läsning

Annons