Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här är stjärnan bland julblommorna

/
  • VITT. Till vänster White Star Super och till höger Lemon Snow.
  • TVÅ I EN. Varför nöja sig med en färg när man kan få flera? Det ser ut som om två olika julstjärnor samsas i en och samma kruka, men White Glitter har faktiskt högblad som går i både vitrosa och rödvitt.
  • butikschef. Lars Andersson, butikschef på Blomsterlandet.
  • JULROSA. Vem har sagt att julstjärnor ska vara röda? Den här rosa skönheten som passande nog heter Dolce Rosa funkar väl minst lika bra.
  • Vita julstjärnor blir allt populärare. ”Tidigare var det främst yngre som köpte vitt men nu tycker jag att det spridit sig till fler” säger Ulrika Kristiansson, florist och en av ägarna till Hedvigs Blommor.

Trots att konkurrensen från andra blommor ökat behåller julstjärnan sin ställning som julblomman nummer ett.


Och den klassiska röda har fått sällskap av vita, rosa, spräckliga och krusbladiga varianter.


– Vitt blir allt mer populärt, säger Ulrika Kristiansson på Hedvigs Trädgård.

Annons

Vi köper 8–10 miljoner julstjärnor varje år. Det blir i genomsnitt en julstjärna per svensk.

Inte alls lika många som under guldåren på 1980-talet. Bland annat eftersom amaryllisen kommit starkt på senare år.

Men också eftersom vi i dag köper många fler olika slags blommor till jul – inte bara julstjärnor, amaryllis och hyacinter, utan även allt mer tulpaner, orkidéer, begonior, azaleor och julrosor.

– Doftande och allergiframkallande blommor som julstjärnor och hyacinter har minskat, man vågar inte ge bort dem utan väljer annat i‑stället, säger Göran Eriksson på Forsbergs Blommor.

Trots det är julstjärnan fortfarande den klart populäraste julblomman. Och nu finns det allt fler varianter att välja på.

Allt från ljusröda till mörkt vinröda men även aprikosa, knallrosa och vita. De vanliga enfärgade har kompletterats med spräckliga och flerfärgade och julstjärnor med såväl krusiga som knubbigt bubbliga blad.

– Vi har tagit in ett 50-tal sorter. Vi har extra många eftersom vi hade en julstjärneutställning i helgen, säger Lars Andersson på Blomsterlandet i Gävle.

Men alla nyheter till trots är det den klassiska julröda julstjärnan som säljer i särklass bäst.

Ungefär 85 procent av julstjärnorna är röda. Men de vita är på stark frammarsch.

– Det har varit så i några år och den vita trenden verkar växa sig allt starkare. Tidigare var det främst yngre som köpte vitt men nu tycker jag att det spridit sig till fler, säger Ulrika Kristiansson på Hedvigs Blommor.

–‑Speciellt till advent och lucia säljs det väldigt mycket vitt, sedan när vi närmar oss jul blir det mer rött, säger Erica Dahlqvist på Blomsterfrämjandet.

Mer läsning

Annons