Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här blir dyrare när vårdavgifterna höjs

Från första juli kommer det att kosta 1500 kronor för vuxna att prova ut hörapparat, och bidraget för glutenfri kost avskaffas. Det och flera andra avgiftshöjningar beslutades av landstingsfullmäktige i går.

Annons

Tidigare förslag om att det ska kosta 100 kronor att övernatta på sjukhusets patienthotell hade tagits bort. Och förslaget om avgifter för vissa ambulanstransporter, det ska utredas mer.

Men alla andra höjda vårdavgifter som diskuterats den senaste tiden klubbades i går och börjar gälla 1 juli i år. Det kommer bland annat att kosta 100 kronor att besöka eller få hembesök av en distriktssköterska.

Den som tappat bort eller haft sönder ett hjälpmedel får betala upp till 3 000 kronor. Avgiften för ortopediska skor höjs. Och den som behöver låna ett par kryckor får betala en deponiavgift på 260 i stället för 50 kronor, en summa som betalas tillbaka om kryckorna lämnas tillbaka.

Besluten ska ge en besparing på 4 miljoner redan i år och närmare 8 miljoner nästa år.

En droppe i havet i landstingets miljardekonomi, menade folkpartisterna, som anser att det inte är värt det att höja avgifterna och försämra för de svagaste när det ändå inte spar mer än några miljoner.

Alla partier utom folkpartiet ställde sig i går bakom förslaget på höjda vårdavgifter. Men många politiker påpekade att de gjorde det motvilligt.

– Ni säger att det svider i hjärtat, men varför säger ni då inte nej? Varför gör ni inte som ni säger? sa Charlotte Klötz, fp.

Hon fick till svar att det handlar om att ta ansvar för ekonomin, och ta sådana beslut som kan ge besparingar redan i år eftersom hälso- och sjukvården har för höga kostnader.

Enstaka ledamöter protesterade mot delar av förslagen. Inger Landborg, c, föreslog att subventioneringen av glutenmat skulle finnas kvar. Láslo Gönczi, mp, tyckte att det även i framtiden bör vara gratis att gå till distriktssköterska.

Och Bertil Eriksson, m, ville avslå förslagen om hörapparater och hjälpmedel som tappats bort eller skadats.

Mer läsning

Annons