Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det har gått för fort”

Gävle kommuns näringslivschef tycker inte att kommunägda Gävle Energi ska sälja energideklarationer.


– När vi har privata aktörer som har det här som sin kärnverksamhet så har vi de tjänsterna på marknaden, säger näringslivschefen Helena Ribacke.

Annons

Hon tycker att Gävle Energi ska koncentrera sig på att leverera energi till bra pris.

– Jag tror inte att Gävle Energi vill något illa. Men det har gått lite för fort, säger Helena Ribacke som räknar med att frågan tas upp i kommunledningen framöver.

Arbetarbladet berättade tidigare i veckan om kritiken mot Gävle Energi.

Sven Åsling, delägare i ett av de Gävleföretag som säljer energideklarationer, anklagade det kommunägda bolaget för illojal konkurrens.

Han konstaterade att flera privata småföretag satsat hundratusentals kronor för att bli godkända av myndigheterna för att utföra energideklarationerna. Sedan årsskiftet ska bland annat alla hyreshus och bostadsrätter energideklareras vilket skapat en ny marknad för företagen.

När Gävle Energi, med hjälp av vinster från försäljningen av el och fjärrvärme, börjat marknadsföra och sälja de här tjänsterna så försvåras möjligheterna för småföretagarna, menar Sven Åsling.

Gävle Energis vd Per Laurell hävdade att bolaget snarare skapar en marknad och att man jobbar på marknadsmässiga villkor.Anders Eklind

Mer läsning

Annons