Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det lönade sig att strida mot bluff-företag

/

Företagaren Annelen Kusmic i Gävle blev lurad att skriva på ett dyrt och onödigt avtal om hjälp att skydda sitt företags varumärke. Hon vägrade betala och har nu vunnit tvisten tvisten i tingsrätten.
– Jag har lärt mig att det trots allt går att lita på rättssystemet. Det får inte gå till hur som helst, säger hon i dag.

Annons

Annelens Kusmics seger kom till tingsrätten i form av ett brev från företaget som krävde henne på pengar. Ombudet drar tillbaka sin talan och vill att tingsrätten avskriver målet.

– Skönt att det är över, säger Annelen.

Hon driver städ- och tvättföretaget A som i allt AB.

I höstas blev hon uppringd av en man från företaget Trademark Eastview som påstod att någon höll på att köpa upp rätten att använda hennes företagsnamn. Han erbjöd sig att rädda namnet genom att snabbt registrera ett varumärkesskydd hos Patent- och registreringsverket, PRV.

Annelen var tveksam, men tackade ändå ja till erbjudandet via en inspelning av samtalet. I efterhand konstaterar hon att hon utsattes för både falska hot och felaktiga uppgifter från Trademark Eastviews representant, men det skedde innan inspelningen började.

När hon efteråt talade med PRV fick hon veta att hennes företagsnamn redan var skyddat. Och det fanns ingen som hade försökt komma åt det heller.

Sedan läste Kusmic i tidningarna om fler som blivit lurad på samma sätt.

Hon vägrade betala och blev stämd till tingsrätten av företaget Cexxor AB som övertagit skulden. Hon stod på sig, skaffade ett juridiskt ombud, och mötte Cexxor i en förberedande förhandling i tingsrätten. Och resultatet blev att Cexxor backade ur.

– Men de fortsätter att lura folk. Jag fick nyligen ett samtal från en företagare i Uppsala som råkat ut för samma sak och blivit stämd till tingsrätten.

Kusmic tänker nu avstå från att driva sitt eget motkrav om skadestånd mot Trademark Eastview. Skälet till det är att hon ingår i ett nätverk av företagare som gemensamt driver ett skadeståndskrav mot företaget.

– Jag hoppas att det lyckas och att de tvingas betala, säger hon.

Mer läsning

Annons