Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det viktigaste för oss är tiden med barnen”

Två familjer i väntans tider men ingen bryr sig om jämställdhetsbonusen. I det ena fallet tar kvinnan ut allt ändå, eftersom mannen driver enmansföretag. I det andra fallet är mamman och pappan hemma lika lång tid med barnen, oavsett bonus.

Annons

Jan Hedqvist väntar med sina söner utanför barnmorskemottagningen på Gävle sjukhus. Inom några veckor kommer barn nummer tre. Jämställdhetsbonusen är ingenting för honom och sambon Helena Boström. Båda jobbar i saneringsbranschen, Helena som anställd och Jan som egenföretagare.

– 100 kronor om dagen? Nä, inte ens om det hade varit dubbla ersättningen hade jag varit hemma mer, jag måste ju sköta firman, säger Jan Hedqvist.

– Om jag var den som var anställd så hade jag kanske varit hemma mer då. Men jag tror också att många kvinnor vill vara hemma, de har sina mammagrupper och så, säger Jan Hedqvist.

Elisabeth Lundgren Olsson vet inte om hennes tredje barn hinner komma före första juli, det är några dagar kvar när vi möts.

– För oss spelar det ingen roll. Vi har två barn tidigare och har delat på ledigheten nästan rakt av.

– Vi kommer inte att anpassa oss och ta ut föräldradagarna på något särskilt sätt om det krävs för att få mer bonus. Det viktigaste för oss är tiden med barnen, säger hon.

Mer läsning

Annons