Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dialysen i Gävle firar 30 år

/
  • Veteraner. Överläkare Ulf Wrege och sjuksköterskan Kerstin Eriksson har varit med sedan starten 1979, då Gävle sjukhus fick sin första dialysavdelning. Dialysmottagningen har 22 bäddar där patienterna får sin dialysbehandling tre eller fyra gånger i veckan. ”Man lär känna patienterna och ofta blir man goda vänner.”

Dialysmottagningen på Gävle sjukhus fyller 30 år. I går firades det med öppet hus.
– Det har varit en fantastisk utveckling. När vi startade dialysmottagningen kunde vi göra 700 dialysbehandlingar per år. Idag gör vi 7 700 dialyser, säger överläkare Ulf Wrege, som har varit med sedan starten.

Annons

Gävle sjukhus har 41 patienter i som kommer tre eller fyra gånger i veckan för bloddialysbehandling. Sedan finns det 14 patienter som har påsdialys. De flesta patienter är 65 år eller äldre.
– Det är en lång resa. Ofta ses man första gången när de kommer in med en kronisk njurinflammation, nästa steg blir när de behöver dialys och sedan förhoppningsvis får en transplantation. Man lär känna varandra och blir vänner, på både gott och ont. Jag har förlorat många vänner under årens lopp, säger överläkare Ulf Wrege.Sjukhuset vill få fler patienterna att välja hemdialys och menar att det är det bästa alternativet.
– Patienter med hemdialys kan anpassa dialysen efter sin vardag och många fler kan fortsätta att jobba jämfört med dem som får dialys på sjukhuset. Dessutom blir det billigare både för sjukhuset och patienten, säger Kerstin Eriksson, sjuksköterska på dialysavdelningen sedan starten 1979.

Mer läsning

Annons