Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diarry vill få alla att känna sig vackra

/
  • Under flera år har Diarry Maréna arbetat och sparat pengar för att kunna genomföra sin dröm och starta ett eget sminkmärke.   ”Makeup är min passion och mitt stora intresse.”
  • Februari är en hektisk månad för Diarry Maréna med bröllop i Mexiko och ett eget sminkmärke som ska lanseras.
  • Diarry Maréna vill förmedla känslan av kvalitet och flärd med sina produkter som kommer att kosta mellan 400 och 450 kronor per förpackning.

Diarry Maréna lanserar nu Sveriges första makeup-märke för mörkhyade.
– Alla ska ha rätt att se vackra ut, oavsett hudfärg.

Annons

Det känns lite nervöst att träffa en makeup-artist. Kommer hon kritiskt att granska mig? Jag brukar kladda på lite mascara i ett dunkelt sken i badrummet och om jag använder rouge misslyckas jag alltid, resultatet blir oftast hockeymamma som blivit inlåst i en islada under natten.

När Diarry Maréna öppnar dörren är hon helt osminkad eftersom hon ska åka till gymmet efter intervjun.

– Det är bara när jag tränar som jag visar mig osminkad, säger hon och skrattar lite ursäktande.

Efter att ha jobbat tio år i kosmetikabranschen tröttnade Diarry på att sminkutbudet för mörkhyade är så dåligt.

– Jag brukar själv blanda till underlagskrämer. Andra kommer ofta fram och frågar mig vad jag använder för märke. Med tiden har jag känt starkare och starkare att jag ville starta ett eget märke. Det måste gå.

Diarry Maréna har alltid varit viljestark. Hon växte upp i Senegal, den västligaste staten på Afrikas fastland. I huvudstaden Dakar bodde hon med sin mamma.

– Makeup är min passion och mitt stora intresse. Redan som barn ritade jag på mina dockor för att göra dem vackrare. Smink hade vi inte alls tillgång till.

Som 14-åring flyttade hon med sin mamma till Gävle.

– Kärleken förde oss hit, mamma blev kär i en man och vi flyttade hem till honom.

För Diarry blev den långa flytten en stor omställning.

– Allt var mycket annorlunda. Mamma och jag kom i januari och det var jättekallt och blev snabbt mörkt om dagarna. Jag tyckte att Gävle var en fin och lugn stad jämfört med Dakar där det är så livligt med folk överallt och mycket trafik. Men människorna i Gävle var mycket mer tillbakadragna, nästan blyga. Och språket, oh my god...det var svårt. Jag kunde bara franska och wolof, så det var svårt att prata och få kontakt med andra.

Hon gick högstadiet på Stenebergsskolan men sedan ville hon inte plugga mer.

– Jag hoppade av gymnasiet. Det kändes som slöseri med tid, jag visste vad jag ville jobba med; make up. Och en sådan utbildning fanns inte på gymnasiet.

I stället flyttade hon till Stockholm och utbildade sig vid Make Up Institute, en internationell skola för makeup-artister och hårstylister. Hon har sedan vidareutbildat sig i New York och Thailand.

– Jag fick jobb som säljare på Kicks, jag har också jobbat på NK och Åhléns city i Stockholm jobbat både i Stockholm. På Gallerian Nian i Gävle har jag jobbat i flera år.

Samtidigt har hon haft många uppdrag som stylist och makeup-artist. 2011 startade hon den enskilda firman Maréna Beauté för att kunna frilansa som makeup-artist

– Jobben har rullat på. Jag har gjort reklamfilmer, kortfilmer och musikvideor och stylat artister som till exempel Ison och Fille.

Idén till ett eget sminkmärke väcktes för sex år sedan. Hon började med att googla och tog reda på allt som hon behövde.

– Sedan reste jag runt i världen för att hitta de rätta produkterna och tillverkarna. Det är viktigt för mig att ha kontroll över tillverkningen och vilka råvaror som används. Till slut hittade jag en producent i Italien som står bakom flera kosmetikamärken, allt kändes rätt. Alla delarna till mina produkter kommer från Europa.

Processen har dragit ut på tiden. Hon har skickat tillbaka de prover som inte har motsvarat hennes förväntningar.

– Jag har varit noga med att få nyanserna precis som jag vill ha dem.

I slutet av februari kommer Diarry Maréna att lansera sitt eget makeup-märke Maréna Beauté Cosmetics, det första svenska för mörkhyade.

– Det känns otroligt nervöst och spännande. Jag har jobbat ihjäl mig för det här.

Kollektionen lanseras först i liten skala med foundation, puder och rouge i sex olika nyanser. Produkterna kommer till en början att säljas via nätet på eleven.se men Diarry hoppas få ut sina produkter i butiker också.

– Om det går bra kan jag utöka med fler produkter.

För Diarry handlar makeup om mycket mer än att bara se bra ut.

– Jag ser det som en utmaning att få andra att må bra och trivas med sitt utseende. Det handlar om att tycka om sig själv.

Vilket är det vanligaste felet många gör när de sminkar sig?

– De har fel nyans på sin foundation. Stämmer inte grunden blir inget bra, spelar ingen roll om ögonen är perfekt målade. En annan vanlig miss är att man har kanter och kanske missar halsen.

Hur mycket tid lägger du på att sminka dig på morgonen?

– Från en halvtimme och upp till en timme och en kvart.

Hinner du äta frukost?

– Jag är ingen frukostmänniska.

Mer läsning

Annons