Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diwan visar stolt upp sin skola

/
 • visar runt. ”Hej, hej, vi har gympa”, ropar en av sexåringarna när hela truppen av inspektörer, journalister                          och rektorer klampar in. ”Ja, vad roligt det ser ut” svarar Lotta Hedén. Agnes Palmgren och Diwan Hamad visar oss vidare.
 • inte orolig. ”Nej, jag är inte ett dugg nervös” säger Kurt Hjalmarsson, Brynässkolans rektor. Här berättar han om skolan för Elisabeth Ritchey och Lotta Hedén från Skolinspektionen som är på Brynässkolan onsdag till fredag.
 • intresserade. Lotta Hedén och Elisabeth Ritchey från Skol­inspektionen tittade intresserat runt på Brynässkolan på onsdagen. De ska även intervjua elever, lärare och rektorer och sitta med i klassrum.
 • på rundtur. Anki Gustavsson, biträdande rektor, Kurt Hjalmarsson, rektor, Lotta Hedén och Elisabeth Ritchey, Skolinspektionen, Agnes Palmgren och Diwan Hamad, femteklassare gick runt på Brynässkolan.

"Välkommen till Brynäs­skolan" Diwan Hamad är lite nervös, men också stolt och tar uppdraget på stort allvar: att visa runt Skolinspektionen som ska kontrollera om Brynässkolan är tillräckligt bra.

Annons

Varenda skola i Gävle ska kollas under hösten och vintern. Karusellen har precis startat. Gefle Montessoriskola var först ut och nu har turen kommit till Brynässkolan.

Elisabeth Ritchey och Lotta Hedén jobbar på Skolinspektionen, och de är här för att hitta felen, det som inte är så bra som det borde.

– Vår rapport kommer att få en negativ slagsida. Bli inte besvikna över det, det är så vårt uppdrag ser ut, sade Lotta Hedén när hon på onsdagsmorgonen lite kort informerade lärarna om inspektionen.

Förberett rundvisningen

Utanför lärarrummet möter de Agnes Palmgren och Diwan Hamad, som båda går i 5:an och är med i elevrådet. De har förberett en rundvisning på skolan, och leder nu inspektörer, rektorer och journalister upp och nedför breda trappor, över stengolv och under vita valv, genom smala korridorer, in i gympasal och matsal.

– Psst, Agnes, viskar rektor Kurt Hjalmarsson och pekar på en dörr.

Just ja, skolbiblioteket.

– Hur ofta är ni här?

– Varje torsdag, och sen ibland om man vill gå hit och låna en bok någon annan gång, säger Diwan Hamad.

– Är det öppet så att ni kan gå hit när ni vill och sätta er och läsa? undrar Elisabeth Ritchey.

– Jag tror att en lärare ska följa med, säger Diwan.

Under eftermiddagen, torsdagen och fredagen ska inspektörerna intervjua rektorerna, lärare och 17 slumpvis utvalda elever. De ska försöka hinna ett besök i varje klass. Om några veckor kommer en rapport, som pekar ut vad skolan behöver förbättra.

En spontan kommentar efter rundvisningen?

– Jaa, det är som skolor är mest. Det är ju en fin gammal klassisk skolbyggnad.

Diwan Hamad får rescensera inspektörerna:

– De var snälla och roliga.

Mer läsning

Annons