Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall på Gävle sjukhus ska utredas

En av Gävleborgs högsta chefer inom landstinget, Christina Wassberg, har kontaktat familjen Hedberg för att reda ut händelserna kring deras mammas död. – En intern utredning har redan påbörjats, säger Christina Wassberg, divisionschef för medicin.

Annons

Christina Wassberg befinner sig på semester men kontaktade genast familjen Hedberg när hon fick veta att de var missnöjda med den vård som deras mamma och maka fått på strokeavdelningen 109 i Gävle. De anhöriga anser att deras mamma och maka dog på grund av vanvård och har därför gjort en anmälan till Hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Anledningen till det är att jag ser allvarligt på alla anmälningsfall. Jag vill prata med de drabbade. Våra patienter och anhöriga ska ha en värdig vård och ett värdigt bemötande. Om det har begåtts några fel eller om det finns personal som inte är lämpad för sina arbetsuppgifter vill jag reda ut det, säger divisionschef Christina Wassberg.

Familjen har erbjudits ett möte med Christina Wassberg samt berörda verksamhetschefer och överläkare i augusti.

– Jag vill höra det berättas öga mot öga och utifrån familjens berättelse har vi en plattform att jobba vidare från. Vi vet att 80 procent av våra patienter är nöjda med vården och bemötandet som de får hos oss. Det är jättebra att vi får kontakt med de andra 20 procenten för att vi ska kunna bli bättre.

Yvonne Hedberg och hennes familj känner sig lättade.

– Hon ringde och beklagade och tyckte att det var hemskt. Vi är glada att vi vågade gå ut med det här. Andra familjer har kontaktat oss och berättat att de också har upplevt att delar av personalen på avdelningen har varit nonchalant, att patienterna varit lortiga och att några i personalen pratat över huvudet på dem. Det känns som en bekräftelse på att något var fel, det var inte bara vi som var knäppa.

Nu hoppas familjen Hedberg att det blir en förändring så att ingen annan ska behöva uppleva det som de har gått igenom.

Mer läsning

Annons