Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfallen på arbetet har ökat med 30 procent

Hittills i år har 41 personer omkommit i arbetsplats- olyckor, enligt Arbetsmiljöverket, fem av dem under juli.
Byggnadsarbetarförbundet slog nyligen larm om en 30-procentig ökning av dödsfallen på byggena under de senaste tre åren.

Annons

– Det är en otäck utveckling. Vi måste gång på gång ingripa mot livsfarliga förhållanden på byggen här i Gävle, säger Roger Hedblom, ordförande för Byggnads i Gävle.

På tisdagskvällen dödsstörtade en 26-årig Gävlebo i Hedsunda.

Listan lång

Samma dag omkom en 32-årig byggnadsarbetare i Kista när en järnkonstruktion gav vika.

I januari omkom en 50-årig Skutskärsbo i en fallolycka vid ett rivningsarbete i Hässelby.

Första veckan i juli dog en man när han fastnade i en maskin, en man när han fick en husvägg över sig och en ung flicka som föll genom ett tak.

Listan över olyckor är lång i år.

Dålig information

Roger Hedblom på Byggnads i Gävle berättar hur han nyligen fick åka ut och säga till två medlemmar på ett bygge i Hemlingby att avbryta ett takarbete och se till att skaffa säkerhetsutrustning. Det finns många faktorer bakom ökningen av olyckorna, tror han.

– Det är bråttom, det är lätt att slarva och ta genvägar. Arbetsgivarnas information kan vara dålig, och samtidigt har Arbetsmiljöverket fått mindre anslag, säger han.

Enligt Byggnadsarbetarförbundets larmrapport som lades fram under politikerveckan i Visby är en av förklaringarna det höga tempot på byggarbetsplatserna, förenat med höga bötesbelopp om byggtiderna inte håller.

Tidspress

Man hänvisar till en ny arbetsmiljöenkät som besvarats av närmare 450 byggchefer som visar att tidspressen medför att drygt var fjärde byggchef ibland måste tänja på arbetsmiljöreglerna för att arbetet ska fungera smidigt.

Enkäten visar också att det bara är hälften av byggcheferna som tycker att de som chefer har utrymme att arbeta med arbetsmiljöfrågorna och ta det ansvar som åligger dem.

Mer läsning

Annons