Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsolycka kan vara brott

I fjol klämdes en 27-årig kvinna till döds av en lastväxlare på sitt arbete på Näringen. Arbetsmiljöverket har under utredningen funnit brister som gör att man nu åtalsanmäler händelsen.

Annons

Myndigheten har lämnat in en åtalsanmälan mot företagen Gävle Alltransport och Industrirörteknik i Gävle för misstänkt arbetsmiljöbrott.

Thomas Isaksson, tillförordnad tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket, kan inte uttala sig i det enskilda fallet eftersom det råder förundersökningssekretess. Han säger dock att åtalsanmälningar endast görs om man upptäcker brister under en utredning.

Något har brustit
– Det vi försöker utreda är dels vad som har hänt och om det finns något som gör att vi tycker att arbetsgivaren har brustit i eller inte levt upp till de regler och föreskrifter som finns inom området, säger han.

– Så det är någonting i det här fallet som gör att vi har tyckt att vi behöver lämna det här till en åtalsanmälan.

Avled omedelbart
Det var 24 maj förra året som kvinnan, som arbetade som kundmottagare på företaget som höll på att reparera lastväxlaren, skulle kontrollera en detalj när lyftanordningen föll ner på henne. Hon avled omedelbart.

En lastväxlare är en lastbil som kan bära olika typer av flak och containrar och har en kran för att lasta och lossa dessa.

Det är Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål på åklagarmyndigheten som utreder misstänkta brott mot arbetsmiljölagen.

Mer läsning

Annons