Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domare kör bil med körförbud

/
  • HAR KÖRFÖRBUD. Enligt uppgifter till Arbetarbladet kör Karl-Johan Cavallin, domare vid Gävle tingsrätt, dagligen sin bil till stationen i Ockelbo, trots att bilen sedan drygt ett år har körförbud. Från stationen tar han sedan tåget till arbetet i Gävle.

I yrket dömer han andra lagbrytare. Själv har Karl-Johan Cavallin, rådman vid Gävle tingsrätt, i drygt ett års tid kört omkring med en bil som har körförbud, ett brott som kan leda till böter eller åtal.


– Det var ett slarvigt misstag, jag ska självklart åtgärda det omedelbart, säger han.

Annons

En bil ska besiktigas varje år. Enligt Vägverket besiktigade Karl-Johan Cavallin inte sin bil, en mörkröd Ford Explorer -95, förra året.

Det gjordes senast i januari 2006 och därmed är bilen belagd med körförbud från 1 april 2007.

 

En bil med körförbud får endast köras till en bilverkstad. Kör man mer än så gör man sig skyldig till brott mot lagen om vägtrafik, vilket kan leda till åtal om bötesbeloppet på 1 500 kronor inte betalas.

Karl-Johan Cavallin blir överrumplad av uppgifterna om att hans bil är belagd med körförbud.

– Det var ett slarvigt misstag. Jag ska självklart åtgärda det omedelbart. Jag har ju betalat skatt och försäkring och måste helt enkelt ha förbisett besiktningen och alla eventuella påminnelser om besiktningen, säger han.

 

Även chefen för Gävle tingsrätt, lagman Karl-Axel Bladh, blir förvånad när Arbetarbladet berättar att en av tingsrättens domare kör omkring med en bil som har körförbud.

– Jag kan inte säga annat än att jag är oerhört förvånad. Det är i allra högsta grad olämpligt, och innehar man ett domarämbete är det naturligtvis ännu mer olämpligt, säger han.

 

Kan det få några konsekvenser?

 

– Är det som ni säger, och jag antar att ni har gott om fötterna när ni går ut med de uppgifterna, är det en förseelse eller ett straffrättsligt brott så det får väl någon konsekvens. Men några arbetsrättsliga konsekvenser kan jag inte tänka mig. Det är en ganska bagatellartad förseelse, säger Karl-Axel Bladh.

Chefen förvånad

Kan leda till böter

Mer läsning

Annons