Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd god man krävs på 120 000 kronor

(Uppdaterad 19.08) Nu väntar nya rättegångar för Gävlekvinnan som dömdes till ett och ett halvt års fängelse för att ha förskingrat stora summor pengar från äldre och förståndshandikappade Gävlebor som hon var god man för.

På torsdagen krävde en av dem 120 000 kronor i skadestånd i en stämningsansökan.

Annons

Det vanligaste är att skadestånden till de målsägande regleras i samma dom som själva brottet. Men så skedde inte i det här fallet. Åklagaren yrkade inte på några skadestånd, och därför blir det upp till de drabbade att själva kräva ut pengarna de förlorat i en separat rättsprocess.

På torsdagen lämnade en av de personer som har drabbats av kvinnans förskingringar in ett krav på 120 000 kronor i en stämningsansökan till Gävle tingsrätt. Det är en 65-årig man som till sin hjälp har han sin nuvarande gode man och ett juridiskt ombud.

I stämningsansökan står det att det verkliga beloppet som han lurats på sannolikt är mycket högre. Men 120 000 kronor är vad hovrätten ansåg bevisat.

Kvinnan har efter domen både begärt, men nekats, prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Hon har också begärt nåd hos regeringen, eftersom hon anser sig blivit felaktigt dömd. Hon har dessutom polisanmält både åklagaren och polisen för fel hon anser att de har begått under polisutredningen.

Mer läsning

Annons