Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd läkare får jobba kvar - men omplaceras

Gävleläkaren som dömdes för att ha hotat personal på akuten får behålla jobbet. Däremot omplaceras han permanent till en annan ort i länet.

Annons

Det var i våras som läkaren i samband med ett krogbesök ramlade i en trappa och fördes till akutmottagningen i Gävle för vård.
Där uppträdde han mycket aggressivt och hotade flera ur personalen till livet.Läkaren försvarade sig med att han slagit i huvudet vid fallet och drabbats av en tillfällig störning i hjärnan som gjorde att han tappade kontrollen.
Tingsrätten menade att uppträdandet snarare berodde på alkoholpåverkan och dömde nyligen läkaren till villkorlig dom för hoten på akuten, för sexuellt ofredande och för att han vid ett annat tillfälle ska ha misshandlat ett par.


Efter händelsen på akuten stängdes läkaren tillfälligt av från sitt jobb och hans chef, Stefan Cederqvist, konstaterade då att det kunde bli svårt för honom att jobba kvar inom landstinget om han fälldes för brott.Nu har han dock ändrat sig och beslutat att läkaren trots allt får jobba kvar inom landstinget. Däremot omplaceras han. Han får inte återvända till sin tjänst i Gävle utan flyttas till en mottagning på en annan ort i länet. Ett ställe där han redan har arbetat på prov de senaste månaderna.
– Där kommer han inte att ha någon kontakt med akuten i Gävle där de här händelserna inträffade, säger Stefan Cederqvist som är chef för vuxenpsykiatrin i länet.– Förtroendet är naturligtvis skadat framförallt i relation till kollegorna på akuten, men de behöver nu inte ha någon kontakt.
Hur är det med patienternas förtroende för läkaren?
– Vi gör bedömningen att det har fungerat väldigt bra där han arbetat nu. Det har inte varit några problem.


Socialstyrelsen utreder också om det kan finnas några risker för patientsäkerheten och om läkaren kan fortsätta i yrket. Skulle han bli av med sin legitimation förlorar han också sitt jobb i landstinget.

Mer läsning

Annons