Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms till villkorligt efter raderade barnärenden

/

Den handläggare vid socialtjänsten som stått inför rätta misstänkt för att ha raderat över 150 barnärenden har nu fått sin dom. Hon döms till villkorlig dom och dagsböter på 9200 kronor.

Annons

Tingsrätten har beslutat att den kvinna som raderat 151 barnärenden har gjort sig skyldig till både dataintrång och tjänstefel. Hon döms mot sitt nekande till villkorlig dom och dagsböter.

Det var i april 2013 som en chef vid socialtjänsten i Gävle fick reda på att över 150 ärenden raderats från handläggarens dator och kontoinloggning. Historien uppdagades när en anmälare ringde till socialtjänsten för att få återkoppling i ett ärende. Till en början kunde inte handlingarna hittas, men IT-personal på kommunen kunde till slut konstatera att det eftersökta ärendet och 150 därtill hade raderats. Barnärenden hade raderats vid minst 13 tillfällen under perioden september 2011 till och med april 2013.

Kvinnan åtalades för dataintrång och tjänstefel och i början av april i år påbörjades rättegången mot henne.

Under rättegången har det bland annat kommit fram att flera raderade handlingar hittats i en låst låda inne på den åtalade kvinnans arbetsrum. Kvinnan själv kan inte förklara varför handlingarna hamnat där.

Tingrätten bedömer att det inte är rimligt att ärendena kan ha raderats av någon annan än den åtalade socialhandläggaren. Hon döms nu för både dataintrång och tjänstefel. Rätten skriver i sitt domskäl att kvinnan måste ha insett att det är fel att radera socialtjänstärenden och att hon dessutom i flera fall underlåtit att registrera nya beslut i pågående ärenden.

Gävle kommun har inte lyckats återskapa alla ärenden som den kvinnliga socialhandläggaren ska ha raderat.

LÄS OCKSÅ:

Raderade socialtjänstens mejl - åtalas

Barn kan ha blivit utan hjälp

Så avslöjandes handläggaren

Collin: "Jobbar under högtryck"

Handläggaren fortsätter att neka

Mer läsning

Annons