Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstol synade Gävles mest kända träd

/

På torsdagen besökte mark- och miljödomstolen Sofiaparken i Gävle för att avgöra det numera riksbekanta äppelträdets öde.
Prick klockan 10 kallades parterna till parkbänken där sammanträdet skulle hållas.

Annons

Många intresserade fanns på plats för att höra vad som skulle sägas.

Precis som under en vanlig domstolsförhandling inne i en rättsal fick åhörare och media inte fota eller filma under tiden. Det fick man göra först efteråt under själva synen av äppelträdet.

Domstolens ordförande Lars-Göran Bennmark förklarade för de församlade hur mötet skulle gå till. Bara parterna i målet fick yttra sig.

– Ni som har klagat ställer er här. Kommunen och Gustafsplan AB ställer sig på andra sidan. Resten tar ett steg bakåt.

Naturskyddsföreningen förde fram att bygglovet borde rivas upp, eftersom man menar att detaljplanen som ligger som grund för det, godkändes på felaktiga grunder.

– Det har tillkommit nya förhållanden av stor allmän vikt. Äppelträdet finns inte ens nämnt i detaljplanen, sa Per-Olof Eriksson.

Kommunalrådet Jörgen Edsvik, (S), som var ordförande för byggnads- och miljönämnden då bygglovet godkändes, medgav att det stämmer att äppelträdet inte finns med i planen.

– Hade vi känt till äppelträdet innan vi beslutade om den hade ärendet förmodligen sett annorlunda ut. Men detaljplanen är antagen och det är den som styr bygglovet.

Två gräsklippare som tänkt klippa i parken gjorde plötsligt att sammanträdet fick avbrytas några minuter.

Därefter förde pomologen Sylve Rolandsson fram att äppelträdet i Sofiaparken har förutsättningar att bli världens största.

– Trädet är av riksintresse. Det ska vägas mot sju radhus.

Domstolsordföranden Lars-Göran Bennmark frågade Jörgen Edsvik om det finns en ambition att rädda trädet även om bygglovet fortsätter att gälla.

– Ja, om vi kan hitta en rimlig lösning.

Till Arbetarbladet sa han senare:

– Vi vill gärna rädda trädet och vi för förhandlingar med fastighetsägaren Gustafsplan, men rimlighet är ett ledord. Vilken summa som skulle kunna vara rimlig vill jag inte säga.

Efter att sammanträdet avslutats tittade representanterna från mark- och miljödomstolen närmare på trädet. Något datum för när domen kommer finns det inte än.

Mer läsning

Annons