Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dopning kan ge svåra problem

Djupa depressioner, självmordstankar, paranoia, potensproblem och sömnsvårigheter. Listan på biverkningar av dopningsmedel kan göras lång.
Ändå är dopning ett ökande problem.
– Förr eller senare får man biverkningar, säger Nina Gårevik på Dopingjouren.

Annons

Hon jobbar som sjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, där man har en avdelning som jobbar med att förebygga dopning.

– Vi har telefonrådgivning där mammor, polis, missbrukare eller flickvänner kan ställa frågor. Och så föreläser vi för bland annat socialtjänst, polis och tull och har utbildningar på gym om hur man kan hantera dopning.

I den pågående dopningshärvan är det framför allt preparatet Testobolin som har förekommit. Det är en anabol androgen steroid baserad på syntetiskt testosteron. Den produceras i Indien i ampuller och injiceras i musklerna för att de ska bli större.

Ryssfemmor är en typ av tabletter där namnet kommer från Afghanska kriget där ryssarna fick dessa för att orka mer.

Majoriteten som dopar sig är män och förutom de ovan nämnda biverkningarna kan man även få bröst.

– Hela idén om den machoman som de vill bli faller ju när de drabbas av kvinnlig bröstkörtelutveckling, depression och potensproblem, säger Nina Gårevik.

– Polisens beslag av dopningsmedel har under flera år ökat hela tiden och det är en klar indikator på att även missbruket ökar.

Mer läsning

Annons