Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dråpslag för Gävles hamnplaner

/
  • För ett år sedan var glädjen stor sedan Gävle hamn utpekades som en av de strategiskt viktiga hamnarna. Men regeringens utredning kan komma att läggas på hyllan.

Gävle hamn blir inte en av tio strategiska hamnar i Sverige.
Enligt nättidningen Påhugget kommer regeringens utredning att läggas på hyllan.
– Det vore tråkigt, säger Ulf Wiik, marknadschef i Gävle hamn.

Annons

Mitt i uppståndelsen kring regeringens budgetproposition kom nyheten att den utredning som gjorts på uppdrag av regeringen och där Gävle hamn pekas ut som en av tio strategiska hamnar i landet lagts på is.

Det är den initierade branschtidningen Påhugget som erfar att planerna i hamnstrategiutredningen inte kommer att realiseras när regeringen lägger fram sin infrastrukturproposition i mitten av oktober.

Om uppgifterna stämmer innebär det troligen att Gävle och de nio andra hamnarna går miste om flera miljarder kronor i statsbidrag som skulle öronmärkas till infrastrukturinvesteringar.

Under året har det förslag som utredaren Bengt Owe Birgersson presenterade för ett år sedan varit ute på remiss, där många instanser har vänt sig emot att endast utse tio hamnar i Sverige. Andra hamnar skulle riskera att bli diskriminerade, enligt Påhugget som baserar sin bedömning på signaler från näringsdepartementet.

Total överraskning

 

Hamnens marknadschef Ulf Wiik försökte under måndagen själv få fram information i frågan, men fick inget besked från regeringskansliet.

– De sade att de inte hade hört något om det. Men om uppgifterna stämmer kommer det som en total överraskning för vår del och vi tycker att det vore tråkigt, säger han men vill vänta med fler kommentarer innan han fått besked från officiellt håll.

För ett år sedan var glädjen stor sedan Gävle hamn utpekades som en av de strategiskt viktiga hamnarna.

– Det visar att vi är något att satsa på. Det kan ge en hel del nya arbetstillfällen, sade Hans Wahlström, styrelseordförande i de kommunägda hamnbolagen i Gävle.

Man trodde då på bättre möjligheter att finansiera satsningar som att muddra farleden för att kunna ta emot större fartyg och att bygga ut kajerna både vid Fredriksskans och Granudden.

Inte helt oväntat

 

I dag har Hans Wahlström inte fått några som helst besked om att hamnstrategiutredningen inte skulle bli verklighet, men han är inte chockad.

– Jag har befarat att man i alla fall skulle skjuta upp beslutet ett tag, men den här utredningen var ändå väl underbyggd, säger han.

På Bengt Owe Birgerssons lista över utvalda hamnar i Sverige finns, förutom Gävle, Luleå, Sundsvall, Kapellskär, Norrköping, Karlshamn & Karlskrona, Trelleborg, Malmö, Helsingborg och Göteborg.

Mer läsning

Annons