Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du borde äta en del av dina sopor

/
  • KASTAS. Gästrike återvinnares plockanalys som genomfördes tidigare i oktober visar att hushållen slänger massor av ätbar mat. Den här bilden är från 2010 års plockanalys.
  • BENGT JONSVED, miljöhandläggare på Gästrike återvinnare.

Hela bröd och stora portioner av makaroner med köttbullar.

30 procent av hushållens matavfall är fullt ätbar när den kastas.

Det visar Gästrike återvinnares senaste plockanalys.

Annons

– Konsumenternas mönster går mot att de köper allt större förpackningar. Då slängs också mer mat, säger Bengt Jonsved, miljöhandläggare på Gästrike återvinnare.

Gästrike återvinnare genomför årligen en plockanalys. Två ton av hushållens sopor öppnas och innehållet gås igenom i detalj.

I år har störst fokus varit på matavfallet – alltså det som kastas i kompostpåsarna.

30 procent av det som hittades i påsarna var sådant som i stället kunde ha ätits upp.

– Det kan vara bröd, där bäst före-datumet antagligen gått ut. Slängda portioner av makaroner och köttbullar borde bli matlådor i stället för att kastas, säger Bengt Jonsved.

Om alla hushållen i Gästrike återvinnares region slänger 30 procent ätbar mat innebär det att 4 000 ton mat slängts i onödan under perioden januari till september i år, enligt Bengt Jonsved. Därutöver kommer all mat som slängs från restaurangerna.

Jonsved säger att det är svårt att jämföra med tidigare år, men hans bestämda uppfattning är att det onödiga kastandet ökar.

– Folk köper på sig för mycket helt enkelt. Jag tror att det behövs mer konsumentupplysning, säger han.

Mer läsning

Annons