Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du kan rädda liv

/
  • 1. En person är livlös. Behåll ditt eget lugn. Kolla om personen är vid medvetande genom att ropa högt och milt skaka om axlarna. Ge personen fria andningsvägar genom att böja huvudet bakåt, med en hand på pannan och en under hakan.
  • 2. Lyssna efter andning och se efter om bröstkorgen rör sig. Om inte, larma 112. Sätt på högtalarfunktionen och lägg mobilen ifrån dig.
  • 3. Börja med hjärt-lungräddning. Personen måste ligga på ett fast underlag som inte ger efter för tryck. Placera handloven mitt emellan bröstvårtorna, lägg den andra handen ovanpå och gör 30 kompressioner med ett tempo av nästan två tryck i sekunden. Bröstkorgen ska tryckas ned 4–5 centimeter. Räkna högt för varje tryck:
  • 4. Efter 30 kompressioner, böj huvudet bakåt och gör två inblåsningar, kontrollera att bröstkorgen höjer sig vid inblåsning.
  • 5. Efter inblåsning, fortsätt med 30 nya kompressioner, och därefter två inblåsningar igen. Repetera 30 plus 2 tills hjälp kommer, tills någon byter av dig, eller tills du inte orkar längre.
  • 6. Använd hjärtstartare. Sätt igång hjärtstartaren och följ de inspelade instruktionerna. Fortsätt att varva med hjärt-lungräddning tills du blir avlöst eller personen visar tydliga livstecken. På hjärtstartarregistret.se kan du se var närmaste defibrillator finns.
  • Bosse Larsson, utbildare, Röda Korset.

Bosse Larsson har varit utbildare i första hjälpen och hjärt- och lungräddning åt Röda Korset sedan 1999.

Fyra gånger har han själv haft nytta av sina kunskaper, senast för två år sedan när han jobbade som busschaufför åt Swebus och räddade livet på en man i bussen.

Annons

– Det är så oerhört viktigt att lära sig hur man gör, jag ser hur handfallna människor är. Det är alltid bättre att göra något, även om man är rädd att göra fel, än att inte göra något alls, säger Bosse med betoning på "alltid".

Några kanske är rädda för att en eventuell nackskada förvärras om man böjer huvudet bakåt för att ge väg åt andningen.

– Men risken för att dö av ofria luftvägar är så långt mycket större att man måste ta den risken, säger Bosse.

Andra är tveksamma till att göra mun mot mun-inblåsningar på någon som kanske kräkts eller är blodig.

– Har man inget andningsskydd att lägga emellan och tycker att det är för äckligt så fortsätt med hjärtmassagen för att hålla cirkulationen igång.

Hjärt- och lungräddningen startar inte om det stillastående, flimrande hjärtat. För det behövs en hjärtstartare, defibrillator, som finns i ambulansen, men även på olika platser i samhället.

Bosse Larsson vädjar till oss att våga använda de hjärtstartare som finns. Forskning visar att 70 procent av dem som drabbats av hjärtstopp kan överleva om de får en elstöt inom tre minuter.

– Det är ingen krånglig teknisk, elektrisk apparat. Instruktionerna är inspelade och enkla att följa.

Även "räddaren" behöver någon att prata med efteråt, man kanske undrar om man gjort rätt och hur det gick för den drabbade. Numera uppmärksammar ambulanspersonalen den som ingripit. Man kan också kontakta Röda Korset för ett samtal efteråt.

Fotnot: Du kan ladda ned filmräddande appar på redcross.se/forstahjalpen

Kom ihåg: Hjärt-lungräddning startar inte ett hjärta som står stilla. Men du utför en livsuppehållande mekanisk pumpning av hjärtat så att blodet cirkulerar och kroppen syresätts. Personen får en chans att överleva tills utbildade sjukvårdare kan ta vid.


Mer läsning

Annons