Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dumpade priser inom landstinget

Har landstingets företagshälsovård dumpat priserna för att vinna upphandlingar?

– Nej, hävdade landstingsrådet Björn Brink (C).

– Hur kan man då lämna priser som ligger 30 procent under de privata företagen? undrade Sigvard Ring (M).

Annons

Det är organisationen Svenskt Näringsliv som anklagat landstingets företagshälsovård för att ha dumpat priserna när man tillsammans med privata företag tävlade om att få sköta företagshälsovården i fyra av länets kommuner – Ockelbo, Bollnäs, Ovanåker och Söderhamn.

Gävle-Dala företagshälsa erbjöd sig att göra det för ett timpris på 880 kronor plus att man erbjöd 3 000 gratistimmar.

Räknar man in gratistimmarna hamnar timpriset bra mycket lägre än de privata företag som konkurrerade om uppdraget och lägre än vad det kostar för företagshälsan att utföra arbetet. Man får alltså i så fall inte betalt för sitt arbete utan går med förlust.

Därför anklagas man för att ha dumpat priserna för att få uppdragen.

Men igår försvarade landstingsrådet Björn Brink (C) prissättningen och kallade den relevant.

– Grundpriset är detsamma som vi betalar. Och företagshälsans bedömning är att de extra gratistimmarna inte kommer att utnyttjas.

Men det är en förklaring som Sigvard Ring inte nöjde sig med.

– Det blir nästan än mer märkligt när man påstår att de inte kommer att utnyttjas. Jag är mycket tveksam till om det här gått rätt till.

Patrik Stenvard (M) befarade att företagshälsan kommer att gå med underskott på grund av detta och att landstinget får ta smällan.

– Det är bara att gratulera kommunerna som fått ett bra avtal men landstinget ska inte hålla på och subventionera deras företagshälsovård.

Landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) konstaterade dock att inget av de företag som förlorat upphandlingen har överklagat beslutet och tar det som ett tecken på att det gått rätt till.

Mer läsning

Annons