Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duvbacken eller Måsberget föreslås som bussdepå

Annons

Två alternativa platser föreslås för den nya bussdepån som ska anläggas på Brynäs. Den ena är vid Duvbackens reningsverk och den andra vid Måsberget.

– Jag tycker att närheten till Duvbacken är viktigast, säger kommunalråd Per Johansson (S).

Gävle kommun planerar att anlägga en ny bussdepå för 20, och på sikt 50 bussar, på Brynäs. Anledningen är att man vill förbereda sig för att bussarna i framtiden ska drivas med biogas och därför ska ha sin uppställningsplats i närheten av Duvbackens reningsverk, där biogasproduktion väntas komma igång i stor omfattning från år 2014. Redan från nästa år ska dock fem av stadsbussarna vara gasdrivna, men tanken är att de ska tankas med inköpt gas fram till att produktionen kommer igång.

Efter en utredning om lämplig placering har ett planförslag med två alternativa platser för bussdepån tagits fram. Den ena är på den obebyggda åkermarken precis bakom Duvbackens reningsverk. Där skulle depån hamna nära den framtida biogasproduktionen, men samtidigt är det ett mindre bra läge för ett kommersiellt gastankställe. Alternativ två är västra delen av Måsberget. Det skulle i så fall kräva att en 900 meter lång gasledning drogs dit från Duvbacken, men å andra sidan har platsen ett bättre läge i huvudvägnätet. Nils Holmqvist

Mer läsning

Annons